Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-11-2013, 17:02
VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce
Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA

- Sektor żywności ekologicznej rośnie co roku mimo tego, że wszystkie sektory rynku spożywczego są w stagnacji. Jest to jednak na razie jedynie nisza - powiedział Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA podczas panelu "Przemysł spożywczy i handel pod presją globalnych zmian w trendach żywieniowych" na VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Sławomir Chłoń potwierdził, że żywność ekologiczna to na razie duża nisza - dopiero za dziesiątki lat zacznie stanowić znaczną część produkowanej globalnie żywności. - Od 10 lat ten rynek rośnie bardzo dynamicznie. Obecnie jest wart - w skali globalnej - 70 mld dol. Stany Zjednoczone generują 30 mld dol. wartości, Europa - drugie 30 mld dol., a reszta - szybko rozwijające się kraje azjatyckie - przyznał Chłoń.

Tadeusz Szynkiewicz, prezes zarządu firmy Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. powiedział, że jednym z problemów, który ogranicza dostępność produktów ekologicznych w Polsce, jest polityka sieci handlowych.

Zaznaczył, że bardzo ważną rolę w kreowaniu trendów mają kampanie promocyjne i to te kierowane już do najmłodszych. - We Francji i Szwajcarii część posiłków w stołówkach szkolmnych przygotowywane jest z produktów ekologicznych. W Polsce mamy program "Owoce i warzywa w szkole", jednak w przetargach liczą się głównie niskie ceny oferowanych produktów, dlatego żywność ekologiczna nie ma szans się przebić. Nie można tak tanio wyprodukować żywności, która jest ekologiczna - dodał Tadeusz Szynkiewicz. Przyznał, że żywność ekologiczna jest o ok. 30 proc. droższa od konwencjonalnej.

Sławomir Chłoń dodał, że w satysfakcjonującym tempie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce - o ok. 270 proc. w ciągu ostatnich pięciu lat.

- Z każdym kwartałem liczba polskich produktów ekologicznych w naszych sklepach rośnie. Dla Polski rolnictwo ekologiczne mogłoby stać się strategicznym elementem polityki rządu. Mamy bardzo rozdrobnione rolnictwo i ekologia jest dla nas szansą na przetrwanie i ogromną szansą eksportową - komentował.

Podczas debaty prof. Andrzej Pisula z SGGW wspomniał o temacie żywności GMO. - Polska jest ostatnim krajem, który walczy o niedopuszczenie GMO. Tymczasem eksperci wykazali jednoznacznie, że wszystkie modyfikowane części białek znikają w przewodzie pokarmowym już w żołądku - nie docierają do jelit, co oznacza, że żywność GMO jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Jednak ta informacja nie przeniknęła do mediów i społeczeństwa. Tylko złe informacje się sprzedają - podsumował prof. Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH