REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-11-2013, 17:02
VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce
Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA

- Sektor żywności ekologicznej rośnie co roku mimo tego, że wszystkie sektory rynku spożywczego są w stagnacji. Jest to jednak na razie jedynie nisza - powiedział Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA podczas panelu "Przemysł spożywczy i handel pod presją globalnych zmian w trendach żywieniowych" na VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

REKLAMA

Sławomir Chłoń potwierdził, że żywność ekologiczna to na razie duża nisza - dopiero za dziesiątki lat zacznie stanowić znaczną część produkowanej globalnie żywności. - Od 10 lat ten rynek rośnie bardzo dynamicznie. Obecnie jest wart - w skali globalnej - 70 mld dol. Stany Zjednoczone generują 30 mld dol. wartości, Europa - drugie 30 mld dol., a reszta - szybko rozwijające się kraje azjatyckie - przyznał Chłoń.

Tadeusz Szynkiewicz, prezes zarządu firmy Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. powiedział, że jednym z problemów, który ogranicza dostępność produktów ekologicznych w Polsce, jest polityka sieci handlowych.

Zaznaczył, że bardzo ważną rolę w kreowaniu trendów mają kampanie promocyjne i to te kierowane już do najmłodszych. - We Francji i Szwajcarii część posiłków w stołówkach szkolmnych przygotowywane jest z produktów ekologicznych. W Polsce mamy program "Owoce i warzywa w szkole", jednak w przetargach liczą się głównie niskie ceny oferowanych produktów, dlatego żywność ekologiczna nie ma szans się przebić. Nie można tak tanio wyprodukować żywności, która jest ekologiczna - dodał Tadeusz Szynkiewicz. Przyznał, że żywność ekologiczna jest o ok. 30 proc. droższa od konwencjonalnej.

Sławomir Chłoń dodał, że w satysfakcjonującym tempie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce - o ok. 270 proc. w ciągu ostatnich pięciu lat.

- Z każdym kwartałem liczba polskich produktów ekologicznych w naszych sklepach rośnie. Dla Polski rolnictwo ekologiczne mogłoby stać się strategicznym elementem polityki rządu. Mamy bardzo rozdrobnione rolnictwo i ekologia jest dla nas szansą na przetrwanie i ogromną szansą eksportową - komentował.

Podczas debaty prof. Andrzej Pisula z SGGW wspomniał o temacie żywności GMO. - Polska jest ostatnim krajem, który walczy o niedopuszczenie GMO. Tymczasem eksperci wykazali jednoznacznie, że wszystkie modyfikowane części białek znikają w przewodzie pokarmowym już w żołądku - nie docierają do jelit, co oznacza, że żywność GMO jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Jednak ta informacja nie przeniknęła do mediów i społeczeństwa. Tylko złe informacje się sprzedają - podsumował prof. Pisula.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH