Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce

- Sektor żywności ekologicznej rośnie co roku mimo tego, że wszystkie sektory rynku spożywczego są w stagnacji. Jest to jednak na razie jedynie nisza - powiedział Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA podczas panelu "Przemysł spożywczy i handel pod presją globalnych zmian w trendach żywieniowych" na VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

VI FRSiH: Dynamicznie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce
Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma zdrowia SA

Sławomir Chłoń potwierdził, że żywność ekologiczna to na razie duża nisza - dopiero za dziesiątki lat zacznie stanowić znaczną część produkowanej globalnie żywności. - Od 10 lat ten rynek rośnie bardzo dynamicznie. Obecnie jest wart - w skali globalnej - 70 mld dol. Stany Zjednoczone generują 30 mld dol. wartości, Europa - drugie 30 mld dol., a reszta - szybko rozwijające się kraje azjatyckie - przyznał Chłoń.

Tadeusz Szynkiewicz, prezes zarządu firmy Żywność Ekologiczna Bio Food Sp. z o.o. powiedział, że jednym z problemów, który ogranicza dostępność produktów ekologicznych w Polsce, jest polityka sieci handlowych.

Zaznaczył, że bardzo ważną rolę w kreowaniu trendów mają kampanie promocyjne i to te kierowane już do najmłodszych. - We Francji i Szwajcarii część posiłków w stołówkach szkolmnych przygotowywane jest z produktów ekologicznych. W Polsce mamy program "Owoce i warzywa w szkole", jednak w przetargach liczą się głównie niskie ceny oferowanych produktów, dlatego żywność ekologiczna nie ma szans się przebić. Nie można tak tanio wyprodukować żywności, która jest ekologiczna - dodał Tadeusz Szynkiewicz. Przyznał, że żywność ekologiczna jest o ok. 30 proc. droższa od konwencjonalnej.

Sławomir Chłoń dodał, że w satysfakcjonującym tempie rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce - o ok. 270 proc. w ciągu ostatnich pięciu lat.

- Z każdym kwartałem liczba polskich produktów ekologicznych w naszych sklepach rośnie. Dla Polski rolnictwo ekologiczne mogłoby stać się strategicznym elementem polityki rządu. Mamy bardzo rozdrobnione rolnictwo i ekologia jest dla nas szansą na przetrwanie i ogromną szansą eksportową - komentował.

Podczas debaty prof. Andrzej Pisula z SGGW wspomniał o temacie żywności GMO. - Polska jest ostatnim krajem, który walczy o niedopuszczenie GMO. Tymczasem eksperci wykazali jednoznacznie, że wszystkie modyfikowane części białek znikają w przewodzie pokarmowym już w żołądku - nie docierają do jelit, co oznacza, że żywność GMO jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Jednak ta informacja nie przeniknęła do mediów i społeczeństwa. Tylko złe informacje się sprzedają - podsumował prof. Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sławomir Chłoń RSS ALERT    /    Andrzej Pisula RSS ALERT    /    Tadeusz Szynkiewicz RSS ALERT    /    Bio Food RSS ALERT    /    Organic Farma Zdrowia RSS ALERT    /    VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.129.211
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.