Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

VIII FRSiH: Nie tylko susza spowodowała spadek zbiorów owoców i warzyw

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: Krystyna Zagórska, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2015, 09:05
VIII FRSiH: Nie tylko susza spowodowała spadek zbiorów owoców i warzyw
dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

- Nie tylko susza spowodowała spadek zbiorów - mówiła dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, na VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, podczas debaty „Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartość produktu”.

- Niedobór wody w glebie spowodowany był brakiem opadów śniegu w zimie. Następnie chłodna wiosna wpłynęła na spowolnienie wzrostu roślin. Na przełomie czerwca i lipca mieliśmy pierwszy okres suszy, a sierpniowe wysokie temperatury i brak deszczu pogłębiły tylko niesprzyjające warunki do uprawy zarówno owoców, jak i warzyw – zaznaczyła dr Nosecka.

Dodała, że aktualne szacunki GUS z końca września mówią o spadku plonów warzyw gruntowych w granicach 16 proc. - Najbardziej spadły zbiory warzyw kapustnych, w tym przede wszystkim kapusty i warzyw korzeniowych. Spadki te wynoszą około 15 proc. Najmniejszy spadek odnotowano w przypadku pomidorów, o około 10 proc. - mówiła ekspertka.

- W przypadku zbiorów owoców sytuacja jest zróżnicowana. Musimy wziąć pod uwagę zarówno te owoce, których zbiory skończyły się przed sierpniową potężną suszą, jak również te owoce, których zbiory mieliśmy później – zaznaczyła dr Nosecka.

- Zbiory truskawek, podobnie jak czereśni i wiśni były nieco wyższe niż w roku 2014. Natomiast zbiory porzeczki czarnej zdecydowanie niższe. Drastyczny spadek na rynku porzeczki był uwarunkowany względami ekonomicznymi, czyli bardzo niskimi cenami. GUS szacuje zbiory zebrane, a jak wiadomo wszystkich owoców czarnej porzeczki (ze względów ekonomicznych) nie zebrano – mówiła.

Według dr Noseckiej, w przypadku malin zbiory letnie były w miarę dobre. Z kolei inna sytuacja nastąpiła jesienią. - Szacunki GUS podają spadek plonów malin z końca września w granicach 35 proc., przy czym niektórzy przetwórcy mówią, że ten spadek był nawet głębszy. Była to absolutna katastrofa z punktu widzenia zbiorów i totalna "hossa" z punktu widzenia cen. Tak rekordowych cen na rynku malin jeszcze nie było – dodała ekspertka z IERiGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH