REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Vitapol walczy o zwiększenie produkcji i odbudowę eksportu

  • Autor: PJ, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-07-2013, 11:41

Odbudowę eksportu i chęć zwiększania produkcji w zakładzie przedsiębiorstwa owocowo-warzywnego Vitapol zapowiada Maciej Ciszkiewicz, współwłaściciel firmy. W rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl zdradził, że Vitapol prowadzi negocjacje w Wielkiej Brytanii i liczy, że zaowocują one wejściem do hurtowni i sklepów polskich w Anglii.

REKLAMA

Vitapol swego czasu współpracował z Agros-Novą, poprzez którą wysyłał swoje produkty za granicę. Trafiały one m.in. do Japonii, Stanów Zjednoczonych czy Kanady. Obecnie jednak firmy ze sobą już nie współpracują. Jak zaznacza Ciszkiewicz, Agros przestał wspierać się małymi zakładami i postawił na własną produkcję. - My natomiast chcemy na nowo zbudować nasz eksport i będziemy nad tym w najbliższym czasie ciężko pracować - mówi współwłaściciel Vitapolu.

Ciszkiewicz podkreśla, że możliwości produkcyjne Vitapolu są większe, niż obecny poziom produkcji. - Jeśli zajdzie taka konieczność, możemy uruchomić dodatkową zmianę - tłumaczy. Zwiększenie produkcji zapewne okaże się konieczne, jeśli tylko firmie powiedzie się próba odbudowy eksportu.

Na terenie Polski produkty firmy z Podkowy Leśnej (woj. mazowieckie) trafiają głównie do hurtowni. Dostępne są jednak praktycznie w całym kraju. W zeszłym roku obroty firmy wyniosły 1,8 mln zł, natomiast w roku bieżącym planowane są na poziomie 2 mln zł.

Jak twierdzi współwłaściciel Vitapolu, spowolnienie gospodarcze nie wpłynęło w szczególny sposób na wyniki firmy. Zwraca on natomiast uwagę na to, że nieprzewidziane zmiany aury (m.in. długa w tym roku zima) powodują kłopoty surowcowe. - Mimo to staramy się szczególnie nie podnosić cen, ponieważ w takich czasach bycie pazernym nie przynosi dobrego efektu - podkreśla Ciszkiewicz.

Zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego Vitapol działa na rynku od 25 lat. Firma, której siedziba mieści się w Podkowie Leśnej, produkuje przede wszystkim syropy, soki, koncentraty, konfitury i marynaty w occie winnym. W ostatnim czasie wprowadziła na rynek syrop imbirowy, a obecnie pracuje nad nowym smakiem ketchupu i konfiturami z dzikiej róży.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH