REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-01-2013, 10:13
W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców
Fot. inspirander.pl

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton - informują analitycy BGŻ.

REKLAMA

Analizując dane GUS, był to zarazem poziom rekordowy jeśli chodzi o te podmioty. W porównaniu do 2004 roku wielkość produkcji mrożonek warzywnych zwiększyła się aż o blisko 45%.

Wzrost produkcji tych produktów to przede wszystkim efekt pierwszej połowy 2012 roku, gdzie wytworzono o 21% więcej (+38 tys. t) mrożonek niż w pierwszych sześciu miesiącach 2011 roku. Dynamika wzrostowa w drugiej połowie roku zmniejszyła się, co związane było z ograniczeniem bazy surowcowej do przetwórstwa (mniejsze zbiory warzyw gruntowych), niemniej ilość wyprodukowanych w kraju mrożonek z warzyw wyniosła 347 tys. t, i była o 3,3% wyższa niż w okresie VII-XII 2011 roku.

Silny wzrost produkcji mrożonych warzyw na przestrzeni ostatnich lat to przede wszystkim efekt dość silnie rosnącego zapotrzebowania na rynku krajowym. Relatywnie niska konsumpcja mrożonek w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich i zmiany w zakresie dochodów jak też zmieniający się styl życia konsumentów sprzyjają temu procesowi. Poza wzrostem spożycia krajowego, ważnym czynnikiem jest również eksport.

Według danych publikowanych przez IERiGŻ-PIB, w okresie I-X 2012 roku sprzedaż mrożonych warzyw z Polski na rynki zagraniczne wzrosła o blisko 18% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku a także o 7,5% w relacji do 2010 roku, kształtując się na poziomie 311 tys. t.
Zgodnie z danymi GUS w 2012 roku odnotowano również wzrost produkcji mrożonych owoców i orzechów. Wyniósł on 3,1% - do poziomu 312 tys. t, z czego w pierwszej połowie sezonu 2012/2013 wyprodukowano 203 tys. t (+ 8% w relacji do VII-XII 2011 r.) Sprzyjały temu zmiany w krajowej produkcji surowca w latach 2011-2012. Łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek oraz malin, które stanowią największy udział w strukturze produkcji krajowych mrożonek wzrosły w podobnej relacji - o 2,9% r/r.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH