Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-01-2013, 10:13
W 2012 r. wzrosła produkcja mrożonych warzyw i owoców
Fot. inspirander.pl

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju wzrosła o 9,5% porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton - informują analitycy BGŻ.

Analizując dane GUS, był to zarazem poziom rekordowy jeśli chodzi o te podmioty. W porównaniu do 2004 roku wielkość produkcji mrożonek warzywnych zwiększyła się aż o blisko 45%.

Wzrost produkcji tych produktów to przede wszystkim efekt pierwszej połowy 2012 roku, gdzie wytworzono o 21% więcej (+38 tys. t) mrożonek niż w pierwszych sześciu miesiącach 2011 roku. Dynamika wzrostowa w drugiej połowie roku zmniejszyła się, co związane było z ograniczeniem bazy surowcowej do przetwórstwa (mniejsze zbiory warzyw gruntowych), niemniej ilość wyprodukowanych w kraju mrożonek z warzyw wyniosła 347 tys. t, i była o 3,3% wyższa niż w okresie VII-XII 2011 roku.

Silny wzrost produkcji mrożonych warzyw na przestrzeni ostatnich lat to przede wszystkim efekt dość silnie rosnącego zapotrzebowania na rynku krajowym. Relatywnie niska konsumpcja mrożonek w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich i zmiany w zakresie dochodów jak też zmieniający się styl życia konsumentów sprzyjają temu procesowi. Poza wzrostem spożycia krajowego, ważnym czynnikiem jest również eksport.

Według danych publikowanych przez IERiGŻ-PIB, w okresie I-X 2012 roku sprzedaż mrożonych warzyw z Polski na rynki zagraniczne wzrosła o blisko 18% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku a także o 7,5% w relacji do 2010 roku, kształtując się na poziomie 311 tys. t.
Zgodnie z danymi GUS w 2012 roku odnotowano również wzrost produkcji mrożonych owoców i orzechów. Wyniósł on 3,1% - do poziomu 312 tys. t, z czego w pierwszej połowie sezonu 2012/2013 wyprodukowano 203 tys. t (+ 8% w relacji do VII-XII 2011 r.) Sprzyjały temu zmiany w krajowej produkcji surowca w latach 2011-2012. Łączne zbiory truskawek, wiśni, porzeczek oraz malin, które stanowią największy udział w strukturze produkcji krajowych mrożonek wzrosły w podobnej relacji - o 2,9% r/r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH