Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2015 r. spadła produkcja warzyw mrożonych. Wzrosła soków i mrożonych owoców

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 17-02-2016, 10:52
W 2015 r. spadła produkcja warzyw mrożonych. Wzrosła soków i mrożonych owoców
fot. shutterstock

- W ostatnim dziesięcioleciu jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się kategorii przetworów owocowo-warzywnych w Polsce były mrożone warzywa. Ich produkcja, napędzana rosnącym zapotrzebowaniem krajowego rynku, jak również popytem eksportowym, w latach 2005-2014 zwiększyła się o 47 proc. do blisko 652 tys. t (w przedsiębiorstwach zatrudniających ponad 9 osób; dane IERiGŻ) - mówi Anna Kitala, ekspert ds. analiz rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że jednak  w 2015 r., jak podaje GUS,  produkcja mrożonych warzyw obniżyła się w porównaniu z 2014 r. - Przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły łącznie ok.  568 tys. t mrożonych warzyw, czyli o 3,3 proc. mniej w stosunku do rekordu odnotowanego w 2014 r. Zmniejszenie produkcji było przede wszystkim konsekwencją niższych ubiegłorocznych krajowych zbiorów, na co wydatnie wpłynęła susza - informuje ekspertka BGŻ BNP Paribas. 

- GUS szacuje, że w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych ogółem w Polsce wyniosły niespełna 3,7 mln t i były o 20 proc. niższe niż w 2014 r. Trzeba dodać, że w większym stopniu niż przeciętnie w ub.r. obniżyły się zbiory np. kalafiorów - mówi Anna Kitala. 

Podkreśla, że znaczący wzrost produkcji w porównaniu do 2014 r. odnotowano także w przypadku przetworów owocowych. Według danych GUS, w 2015 r. średnie i duże przedsiębiorstwa wytworzyły łącznie 8693 tys. hl soków, czyli o 6,3 proc. więcej niż rok wcześniej. Sprzyjać temu mogła m.in. wysoka produkcja zagęszczonego soku jabłkowego.

- W przypadku mrożonych owoców odnotowano w 2015 r. wzrost ich produkcji o 17,6 proc. r/r do 418 tys. t. Wpłynąć na to mogły m.in. dość wysokie ubiegłoroczne zbiory truskawek oraz większa niż w 2014 r. ilość wiśni, która trafiła do zakładów przetwórczych (w 2014 r. ze względu na niskie ceny wiśni, część owoców nie została zebrana). Jeśli chodzi o mrożone maliny, ich produkcja w ub.r. zmniejszyła się, co było skutkiem bardzo dużej obniżki zbiorów - podsumowała. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH