Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2015 r. wyhamował eksport polskiego cukru

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW
  • Data: 17-03-2016, 15:22
W 2015 r. wyhamował eksport polskiego cukru
W 2015 r. w Polsce wyhamował handel zagraniczny cukrem

W 2015 roku wywóz polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się w relacji rocznej - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.

Eksport zmniejszył się dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć z obniżką cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały zbliżone spadki wywozu w relacji rocznej, ale załamanie importu było wówczas głębsze.

W 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 435,4 tys. ton, a jego wartość 189,6 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 7 i 13 proc. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 7 proc. do 436 €/t, czyli do około 1,82 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 65 proc. wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 471 €/t (-11 proc. r/r), czyli po ~1,97 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 370 €/t (+9 proc. r/r), czyli po ~1,55 zł/kg.

Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów
pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Mołdawia. W 2015 roku import cukru do Polski spadł o 42 proc. do 122 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o połowę do 56 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 459 €/t (-14 proc. r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,92 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 52 proc. sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich.

Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 421 €/t (-21 proc. r/r), czyli po około 1,76 zł/kg, a od unijnych partnerów po 494 €/t (-8 proc. r/r, ~2,07 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Niemiec, Szwecji i Danii oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

W 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie wzrosło o 25 proc. do 133,6 mln € i o 21 proc. do 313,4 tys. ton. Większe saldo to przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku średniej wartości wywozu niż przywozu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH