W 2019 r. Ukraina zwiększyła import owoców i warzyw o prawie 40 proc.
Ukraina zakupiła owoce i warzywa oraz orzechy za ostatnie 10 miesięcy 2019 r. za 618,4 mln USD, czyli o 37% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jednocześnie eksport tych produktów spadł o 4% i wyniósł 341,1 mln USD – informuje fruit-inform.com.

Największy udział w strukturze importu stanowiły owoce cytrusowe - 22% (137 milionów USD) i banany - 20% (126,4 milionów USD), natomiast główny udział w strukturze eksportu to: orzechy - 46% (157,5 miliona USD) i suszone strączkowe - 33%, czyli 113,9 mln USD.
W okresie styczeń - październik bieżącego roku zakupy ziemniaków wzrosły najbardziej - 11 razy, czyli 29,5 miliona dolarów, z powodu rekordowo niskich zbiorów. Import owoców pestkowych (moreli, wiśni, czereśni, brzoskwiń i śliwek) wzrósł 2-krotnie lub o 22,1 mln USD, cebuli - prawie 3-krotnie lub o 18,5 mln USD.
W strukturze eksportu dostawy orzechów wzrosły o 7,7 miliona USD, czyli 10%, jagody - o 3,8 miliona USD, czyli 47%, a jabłka - o 3,6 miliona USD, czyli 33%.
Ukraina gwałtownie zwiększa eksport gotowych produktów (wytwarzanych w procesie przetwarzania owoców i warzyw) o wysokiej wartości dodanej. Na przykład w ciągu 10 miesięcy tego roku eksport soków wzrósł o 27,7 mln USD (53%) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Podaż przetworzonych pomidorów również wzrosła o 4%, czyli o 1,4 mln USD, a podaż dżemów również wzrosła o 52%, czyli o 1,2 mln USD.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.