Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Broniszach ceny owoców i warzyw niższe niż w 2007 roku

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-07-2008, 15:14
W Broniszach ceny owoców i warzyw niższe niż w 2007 roku

Ceny większości warzyw i owoców produkcji krajowej nie tylko, że nie rosną, ale są niższe w porównaniu z rokiem ubiegłym, wynika z notowań Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego. Duże dostawy, które są wynikiem w miarę korzystnych warunków pogodowych, wpływają na spadek cen - poinformowała Małgorzata Skoczewska, doradca PR rynku hurtowego w Broniszach.

Maliny kosztują o 1/3 mniej, od 8,00 do 12,00 zł za kilogram, rok temu kosztowały 12-15 złotych, ale jak podkreśliła Małgorzata Skoczewka ubiegły rok był wyjątkowo niekorzystny ze względu na silne mrozy, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja i spowodowały olbrzymie straty w produkcji ogrodniczej.

W tym roku sporo jest czereśni, malin, wiśni i borówki amerykańskiej. Skończyły się już truskawki gruntowe z głównego zbioru, jednak za kilka tygodni pojawią się te owoce ponownie, z plantacji jesiennych. Są już brzoskwinie i morele z polskich sadów.

Z dnia na dzień rosną dostawy śliwek. Obecnie w sprzedaży jest już odmiana Cacańska Rana, Jerozolimka i Herman, ceny od 3,00 do 5,00 zł za kilogram. W 2007 roku śliwki sprzedawano w Broniszach o 30 proc. drożej.

Pierwsze tegoroczne jabłka odmiany Early Geneva w ofercie hurtowej kosztują od 2,00 do 4,00 złotych za kilogram. Podobne jak rok temu. Wiśnie, które są owocami do przetwórstwa kosztują w Broniszach średnio 3,00 zł za kilogram, to o 30 groszy mniej w porównaniu z lipcem 2007. Borówki amerykańskie kosztują tyle co rok temu, kilogram od 16,00 do 19,00 złotych.

Niższe są także ceny warzyw. Cebula kosztuje średnio 1,20 za kilogram, czyli o 20 proc. mniej niż rok temu. Fasola szparagowa w opakowaniach po 5 kilogramów sprzedawana jest średnio po 3 złote za kilogram to 60 proc. ceny ubiegłorocznej. Kalafiory kosztują 2 zł za sztukę, kapusta 1,50 zł. To połowę tego co płacono przed rokiem.

Papryka zielona sprzedawana jest średnio po 2,00 zł za kg., czyli o 50 proc. mniej niż 12 miesięcy temu. Papryka kolorowa kosztuje około 6,00 zł za kilogram, pomidory 3,00 zł. Tańsze są także sałaty i włoszczyzna.

Jedynie młode ziemniaki są droższe. Powodem są mniejsze plony wczesnych odmian ze względu na brak opadów w okresie wzrostu bulw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH