Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W kwietniu pierwsze targi żywności regionalnej Regionalia

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-01-2012, 13:30

Producenci regionalnych wyrobów z Polski i ze świata oraz zdrowej i ekologicznej żywności będą mieli okazję zaprezentować swoje wyroby podczas pierwszych Targów Produktów Regionalnych „Regionalia", które odbędą się w dniach 20-22 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Na targach będzie można znaleźć m.in. szeroki wybór żywności ekologicznej i organicznej, produktów tradycyjnych i regionalnych, wyrobów rzemieślniczych, mody inspirowanej folklorem czy ekologicznych kosmetyków. Przez trzy dni będzie również prowadzona w różnych formach ekoedukacja i promocja idei „slow life".

Ponadto równolegle będą odbywać się XVII Targi Turystyki i Wypoczynku Lato, które corocznie odwiedzane są przez ponad 20 000 warszawiaków.

- Wiele krajów, jak choćby Włochy czy Francja wykorzystuje walory produktów regionalnych i tradycyjnych do skutecznej promocji własnej kultury na świecie. Polska ma również wiele wyjątkowych produktów regionalnych, które mogą stanowić świetną wizytówkę naszego kraju, warto zatem aby zyskiwały na popularności również poza naszymi granicami - mówi Bartosz Sosnowski, prezes zarządu MT Polska, organizatora Targów Regionalia.

Na Targach Regionalia będzie wydzielonych osiem sektorów tematycznych. W obszarze „Skarby Natury" znajdą się produkty tradycyjne i regionalne, żywność ekologiczna i organiczna oraz produkty naturalne. Z kolei sektor „Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca" poświęcony zostanie miodom i wyrobom mleczarskim, zaś „Winnica i Piwnica" winom i innym alkoholom. W „Pracowni Folkloru" będzie można znaleźć wyroby rzemieślnicze, mody inspirowanej folklorem, czy zobaczyć pokazy twórców ludowych.

Dla zwolenników ekologicznych kosmetyków przygotowany zostanie „Salon Ekopiękności". Ponadto „Strefa Sprawiedliwego Handlu" dedykowana będzie firmom i instytucjom zajmującym się FairTrade, a „Strefa Współpracy" organizacjom, stowarzyszeniom i fundacjom działających m.in. w obszarze ekologii. Informacje odnośnie ekologii, zdrowego stylu życia i „slow life" będzie można uzyskać z kolei w dziale „Ekoedukacja".

Oferta targów regionalnych kierowana jest zarówno do zwiedzających indywidualnych, jak również do przedstawicieli sieci handlowych, marketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji czy szkół.

Patronat honorowy nad pierwszą edycją Targów Produktów Regionalnych „Regionalia" objął Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego. Targi organizowane są w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Polskim Klubem Ekologicznym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH