Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W latach 2000-2015 wartość światowego rynku produktów eko wzrosła o 355%

  • Autor: PAP
  • Data: 23-03-2017, 19:27
W latach 2000-2015 wartość światowego rynku produktów eko wzrosła o 355%
Fot. Shutterstock

Jak podaje PAP o 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dot. produkcji ekologicznej.

Najnowszy raport na ten temat został zaprezentowany na targach ekologicznych BIOFACH w Norymberdze w lutym br. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) monitorująca zagraniczne rynki rolne.

Wiodącym rynkiem produktów ekologicznych były Stany Zjednoczone, jego wartość szacowano na prawie 36 mld euro. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy z rynkiem o wartości 8,6 mld euro; Francja - 5,5 mld euro oraz Chiny - 4,7 mld euro.

Największe spożycie produktów ekologicznych na osobę zanotowano tradycyjnie w Szwajcarii - 262 euro, Danii - 191 euro oraz Szwecji - 177 euro. Dania miała też największy udział produktów ekologicznych w rynku spożywczym tj. 8,4 proc.

W 2015 roku pod uprawy ekologiczne na świecie przeznaczono 50,9 mln ha, co oznacza rekordowy roczny wzrost o 6,5 mln ha wobec 2014 roku. Największy globalny udział w eko areale miała Australia - 22,7 mln ha, Argentyna - 3,1 mln ha oraz USA - 2 mln ha.

Największy udział ekologicznego areału wobec globalnej powierzchni upraw był w Oceanii 22,8 mln ha (45 proc.), Europie 12,7 mln ha (25 proc.) oraz Ameryce Łacińskiej 6,7 mln ha (13 proc.).

Największą sprzedaż detaliczną produktów ekologicznych odnotowano w USA - 47 proc. wartości globalnej sprzedaży oraz w UE28 - 36 proc.

W Polsce w 2015 r. - według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - zarejestrowano 23 tys. producentów ekologicznych, najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim i podlaskim. Powierzchnia upraw eko szacowana była na 78,8 tys. ha, najwięcej było ich w województwie warmińsko-mazurskim oraz w zachodniopomorskim.

Eksperci oceniają, że wartość żywności ekologicznej w naszym kraju wynosi ok. 800 mln zł, i w następnych latach będzie rosła o 15-20 proc. Sprzedażą "zdrowej" żywności zajmuje się ok. 600 sklepów, a większość produktów przywożona jest z zagranicy. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH