Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Niemczech sezon na szparagi w pełni

  • Autor: PAP
  • Data: 29-04-2012, 09:16
W Niemczech sezon na szparagi w pełni

Wiosną na niemieckich stołach niepodzielnie królują szparagi. Według statystyk każdy Niemiec zjada rocznie 1,5 kg tych warzyw, nie pamiętając często o tym, że od lat podporą szparagowej branży są tysiące Polaków, którzy sezonowo pracują przy zbiorach.

"Niemcy są nieco zwariowani na punkcie szparagów. Nawet moja żona w sezonie potrafi przyrządzać je trzy razy dziennie" - przyznaje Joerg Buschmann, który w 1990 r. założył plantację tych warzyw w Beelitz pod Berlinem, odbudowując przedwojenną tradycję tego regionu. "Nasze uprawy nie rozwinęłyby się jednak tak dobrze, gdyby nie pracownicy sezonowi z Polski" - podkreśla.

Według Buschmanna każdej wiosny na zbiory do Beelitz przyjeżdża około 3,5 tysiąca pracowników z Polski, a także z Rumunii. Przez osiem tygodni każdego dnia ścinają, myją i obierają i w końcu pakują tony szparagów, dostarczanych potem do berlińskich sklepów i restauracji.

Samo gospodarstwo Buschmann i Winkelmann zatrudnia blisko 650 pracowników sezonowych, w większości Polaków. Wielu od lat przyjeżdża w to samo miejsce. "Przez ten czas nawiązały się przyjaźnie, a nawet powstało kilka małżeństw" - mówi Joerg Buschmann.

Pochodzący z okolic Kielc Bogusław Gaworek już ósmy sezon ścina szparagi u Buschmanna i Winkelmanna. Nie uważa on wcale, by "sztychanie" (od niemieckiego słowa "stechen", czyli "wycinać") było szczególnie trudnym zajęciem, jak się powszechnie uważa. "Szparaga sztycha się, gdy jest odpowiedniej długości i ma biały czubek. To jest pierwsza klasa i za to mamy najwięcej płacone" - opowiada.

Gdy jest cieplej, szparagi dojrzewają bardzo szybko. Gdy zabarwiają się na fioletowo, tracą na wartości. Dlatego aby nadążyć za dojrzewającymi szparagami, zbieracze pracują codziennie po około 10 godzin, również w weekendy. Przy dobrej pogodzie każdy z nich "sztycha" nawet 150 kg szparagów dziennie.

Średni zarobek zbieracza to około 2 tysięcy euro na sezon. "Można tu dobrze sobie dorobić, zwłaszcza że w Polsce z pracą nie jest łatwo, nie ma co się oszukiwać" - mówią Gaworek i jego koledzy.

Ludzie pracujący u Buschmanna i Winkelmanna pochodzą głównie z południowo-wschodniej Polski, okolic Buska-Zdroju, Rzeszowa i Przemyśla. Werbowanie zbieraczy zaczyna się już kilka miesięcy przed sezonem. "W polskich miejscowościach organizowane są spotkania informacyjne z mieszkańcami, wyjaśniamy, na czym polega praca, jak się przygotować do wyjazdu i czego można się spodziewać. Zależy nam, aby ci ludzie czuli, że są pod dobrą opieką. Niektórzy się obawiają, bo mają złe doświadczenia z innych miejsc czy krajów" - mówi Katarzyna Iwan z Krakowa, która opiekuje się pracownikami sezonowymi na plantacji w Beelitz.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH