Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Niemczech sezon na szparagi w pełni

  • Autor: PAP
  • Data: 29-04-2012, 09:16
W Niemczech sezon na szparagi w pełni

Wiosną na niemieckich stołach niepodzielnie królują szparagi. Według statystyk każdy Niemiec zjada rocznie 1,5 kg tych warzyw, nie pamiętając często o tym, że od lat podporą szparagowej branży są tysiące Polaków, którzy sezonowo pracują przy zbiorach.

"Niemcy są nieco zwariowani na punkcie szparagów. Nawet moja żona w sezonie potrafi przyrządzać je trzy razy dziennie" - przyznaje Joerg Buschmann, który w 1990 r. założył plantację tych warzyw w Beelitz pod Berlinem, odbudowując przedwojenną tradycję tego regionu. "Nasze uprawy nie rozwinęłyby się jednak tak dobrze, gdyby nie pracownicy sezonowi z Polski" - podkreśla.

Według Buschmanna każdej wiosny na zbiory do Beelitz przyjeżdża około 3,5 tysiąca pracowników z Polski, a także z Rumunii. Przez osiem tygodni każdego dnia ścinają, myją i obierają i w końcu pakują tony szparagów, dostarczanych potem do berlińskich sklepów i restauracji.

Samo gospodarstwo Buschmann i Winkelmann zatrudnia blisko 650 pracowników sezonowych, w większości Polaków. Wielu od lat przyjeżdża w to samo miejsce. "Przez ten czas nawiązały się przyjaźnie, a nawet powstało kilka małżeństw" - mówi Joerg Buschmann.

Pochodzący z okolic Kielc Bogusław Gaworek już ósmy sezon ścina szparagi u Buschmanna i Winkelmanna. Nie uważa on wcale, by "sztychanie" (od niemieckiego słowa "stechen", czyli "wycinać") było szczególnie trudnym zajęciem, jak się powszechnie uważa. "Szparaga sztycha się, gdy jest odpowiedniej długości i ma biały czubek. To jest pierwsza klasa i za to mamy najwięcej płacone" - opowiada.

Gdy jest cieplej, szparagi dojrzewają bardzo szybko. Gdy zabarwiają się na fioletowo, tracą na wartości. Dlatego aby nadążyć za dojrzewającymi szparagami, zbieracze pracują codziennie po około 10 godzin, również w weekendy. Przy dobrej pogodzie każdy z nich "sztycha" nawet 150 kg szparagów dziennie.

Średni zarobek zbieracza to około 2 tysięcy euro na sezon. "Można tu dobrze sobie dorobić, zwłaszcza że w Polsce z pracą nie jest łatwo, nie ma co się oszukiwać" - mówią Gaworek i jego koledzy.

Ludzie pracujący u Buschmanna i Winkelmanna pochodzą głównie z południowo-wschodniej Polski, okolic Buska-Zdroju, Rzeszowa i Przemyśla. Werbowanie zbieraczy zaczyna się już kilka miesięcy przed sezonem. "W polskich miejscowościach organizowane są spotkania informacyjne z mieszkańcami, wyjaśniamy, na czym polega praca, jak się przygotować do wyjazdu i czego można się spodziewać. Zależy nam, aby ci ludzie czuli, że są pod dobrą opieką. Niektórzy się obawiają, bo mają złe doświadczenia z innych miejsc czy krajów" - mówi Katarzyna Iwan z Krakowa, która opiekuje się pracownikami sezonowymi na plantacji w Beelitz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.