Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Polsce głęboko mrożone produkty są jeszcze mało popularne

  • Autor: pr
  • Data: 22-04-2014, 13:00

Zastosowanie nowoczesnych technologii w mrożeniu pozwoliło opracować wydajne metody utrwalania produktów, które podwyższyły jakość oferowanej przez producentów żywności i stanowią dziś ciekawą alternatywę dla stosowania sztucznych konserwantów. Głębokie mrożenie, powszechnie używane dziś w przemyśle spożywczym, to zaawansowany technologicznie proces, który pozwala zachować wartości odżywcze produktów, nie wpływa na ich wygląd i umożliwia stosowanie wyłącznie naturalnych składników.

Na rynku dostępnych jest wiele głęboko mrożonych produktów. Należą do nich owoce, warzywa, mięsa, wyroby cukiernicze, a także produkty mączne, takie jak świeże makarony. W porównaniu do naszych zachodnich sąsiadów, w Polsce głęboko mrożone produkty nadal są stosunkowo mało popularne, co bardzo dobrze obrazuje właśnie rynek makaronów - na zachodzie obok suszonych i świeżych makaronów, znajdziemy także bogatą ofertę głęboko mrożonych pasta fresca. W naszym kraju trudno znaleźć taki produkt w sklepowych zamrażarkach, a i w kanale HoReCa często trzeba wybierać z oferty zagranicznych dostawców. Niewielu jest polskich producentów, takich jak Perino, którzy zaopatrują nasze rodzime restauracje w głęboko mrożone świeże makarony.

Mrożona żywność jest łatwa w przechowywaniu i przygotowaniu, co stanowi nieoceniony atut w każdej profesjonalnej kuchni. Ponadto dzięki mrożonkom możemy mieć ciągły dostęp do wybranych sezonowych specjałów, nie ponosząc wysokich kosztów związanych z ich importem poza sezonem. Daje nam to nieograniczone możliwości w tworzeniu ciekawego i zróżnicowanego menu. 


Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Canis Lupus 29-04-2014, 08:37:
Albo kupować warzywa w puszkach/słoikach , takie jak suszony mechanicznie groszek sprowadzany np. z Węgier i zalewany wodą przemysłową i ładowany do puszek gdzie nie widać co tam pływa. Mrożenie jest "najzdrowszą" formą utrwalania naturalnych wartości odżywczych warzyw.
  • ddffdf 23-04-2014, 13:07:
bow polsce buractwo woli obierac cebule i kroic ziemniaki - co za narod zamiast za postepem to za plugiem

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH