REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Polsce rozwija się produkcja oliwek

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-10-2011, 14:27

Produkcja w systemie ekologicznym to alternatywa dla upraw konwencjonalnych. Staje się ona stopniowo coraz powszechniejsza na całym świecie, także w Polsce.

REKLAMA

Ekologiczna uprawa oliwek w znacznym stopniu różni się od uprawy konwencjonalnej. Przede wszystkim stosuje się odmienne sposoby nawożenia gleby - wykorzystuje się kompost lub nawóz zwierzęcy, co sprawia, że gleba jest żyźniejsza i bogata w azot. Rośliny podlewa się jedynie wodą nieskażoną. Różnice między uprawą konwencjonalną a ekologiczną wynikają także z odmiennych metod zwalczania szkodników i chwastów. Do tego celu stosuje się tylko naturalne metody : uprawę ręczną, płodozmian, „chwastożerne" zwierzęta, a także ściółkowanie.

Rośliny uprawiane w sposób ekologiczny cechują się przede wszystkim doskonałą jakością. Inną korzyścią wynikającą z tego typu upraw jest ograniczenie szkodliwej dla środowiska chemizacji lub całkowita rezygnacja z niej. Ekologiczne uprawy przyczyniają się więc do ochrony gleby i wody.

Na świecie sześć krajów ma 93 procent ekologicznych upraw oliwy. Są to Włochy, Hiszpania, Tunezja, Grecja, Portugalia i Hiszpania.

Firma Monini, jako jedna z pierwszych na świecie, wprowadziła ekologiczny produkt do kategorii oliw i olejów. To oliwa extra vergine Bios, wytwarzana z oliwek pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Bios otrzymała certyfikat od ICEA, czyli Włoskiego Instytutu Etycznej i Ekologicznej Certyfikacji, który jest jednym z najważniejszych organów potwierdzających jakość produktów ekologiczno-organicznych we Włoszech i w Europie. Tak więc produkt ma renomowaną jakość uznaną na międzynarodowym rynku.

Oliwa ta charakteryzuje się przyjemnym zapachem świeżej trawy i owocowym smakiem z lekko gorzką i pikantną nutą. Stosuje się ją do doprawiania oraz grillowania potraw. Docenią ją wszyscy konsumenci - nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne oliwy extra vergine najwyższej jakości, lecz także z powodu surowca: oliwek uprawianych w 100% w sposób ekologiczny. Chętnie sięgną po nią smakosze, którzy preferują niezbyt agresywny, aczkolwiek wyraźny smak oliwy.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • anioł panski 13-10-2011, 08:23:
jest to artykuł reklamowy.....czyli sponsorowany, kryptoreklama
  • zasmucony 13-10-2011, 08:17:
..."podlewa się jedynie wodą nieskażoną." - każdą uprawę podlewa się wodą nieskażoną !!! tytuł nie ma nic wspólnego z artykułem, autor nie zna się na rolnictwie - w dramatyczny sposób, tekst jak się okazuje w drugiej połowie jest tekstem reklamowym. Bardzo słaby poziom :-(. Wstyd

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH