Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W sezonie 11/12 produkcja cukru wzrosła o 27 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 04-07-2012, 16:29

W sezonie 2011/12 produkcja cukru białego wzrosła o 27 proc. rdr i wyniosła 1.859 tys. ton - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut oczekuje, ceny tłuszczów roślinnych do końca 2012 r. będą wzrastać.

"W sezonie 2011/2012 produkcja cukru białego w Polsce wyniosła 1.859 tys. t i była o 27 proc. większa niż w sezonie poprzednim" - napisano w raporcie.

"Głównym powodem wzrostu produkcji były bardzo korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych i kampanii cukrowniczej, które przyczyniły się do wzrostu plonów i poprawy jakości surowca. Istotną rolę odegrały także pozytywne efekty restrukturyzacji i modernizacji podmiotów sektora" - dodano.

Instytut informuje również, że zużycie cukru w Polsce wykazuje lekką tendencję spadkową przy wyraźnych zmianach w strukturze spożycia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH