Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-05-2010, 15:19
W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

Wstępne dane handlowe Ministerstwa Finansów opublikowane przez IERiGŻ w biuletynie Rynek Rolny kwiecień 2010 wskazują, że wolumen eksportu świeżych warzyw z Polski w styczniu br. obniżył się o ok. 30 proc. względem analogicznego miesiąca w roku ubiegłym do blisko 22 tys. ton. - podają eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

Spadek wywozu odnotowano w przypadku większości gatunków warzyw mających tradycyjnie największe znaczenie w eksporcie z naszego kraju (m.in. cebula, kapusta, pomidory). W relacji rocznej znacząco wzrosła za to sprzedaż zagraniczna marchwi, co może być efektem niskiej bazy w ub.r. (w 2009 roku zbiory omawianego warzywa w naszym kraju wyniosły 913 tys. t wobec 817 tys. t w 2008 roku).

Jeżeli chodzi o wartość eksportu świeżych warzyw, w styczniu br. obniżyła się ona o ok. 35 proc. w relacji rocznej do 6,52 mln EUR. Biorąc pod uwagę nieznaczne umocnienie złotego względem waluty europejskiej (z danych NBP wynika, że w styczniu br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,07 wobec 4,22 przed rokiem) można założyć, że zmniejszyły się przychody krajowych eksporterów ogółem r/r. Niemniej, podkreślenia wymaga fakt, że wyżej przedstawione dane mają charakter wstępny i mogą się różnić od ostatecznych.

Tendencje w cenach skupu poszczególnych gatunków warzyw przeznaczonych na eksport pozostawały zróżnicowane. O ile ceny kapusty białej czy cebuli w pierwszym miesiącu br. były znacząco wyższe niż przed rokiem (według notowań IERiGŻ wyniosły one odpowiednio 0,61 PLN/kg i 0,69 PLN/kg wobec 0,19 PLN/kg i 0,35 PLN/kg w 2009 roku), o tyle ceny skupu marchwi czy buraków ćwikłowych były już niższe w relacji rocznej (odpowiednio 0,49 PLN/kg i 0,36 PLN/kg wobec 0,65 PLN/kg i 0,43 PLN/kg w 2009 roku).

Silny wzrost cen skupu kapusty białej może być tłumaczony przede wszystkim relatywnie dużym zapotrzebowaniem na to warzywo zgłaszanym przez rynki wschodnie, szczególnie przez Rosję. Wyższe ceny cebuli z kolei były wypadkową zarówno uwarunkowań wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Ubiegłoroczne zbiory tego warzywa w UE były niższe. Ostatecznie mniej cebuli zebrano również w Rosji i na Ukrainie. Mimo wyższej jej produkcji w Polsce, jakość przechowalnicza cebuli była niższa. Znaczne ilości tego warzywa zostały sprzedane tuż po zbiorach, co przyczyniło się do mniejszej krajowej podaży w późniejszym okresie.

Spadek cen skupu marchwi w relacji rocznej może być przede wszystkim tłumaczony dość dobrymi ubiegłorocznymi zbiorami tego warzywa w UE, w tym również w naszym kraju. Wysokie zbiory były konsekwencją dobrych plonów marchwi w Polsce, które w ub.r. były nie tylko wyższe od wysokich w 2008 roku, ale i zdecydowanie wyższe od przeciętnych w latach 2001-2005.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH