REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-05-2010, 15:19
W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

Wstępne dane handlowe Ministerstwa Finansów opublikowane przez IERiGŻ w biuletynie Rynek Rolny kwiecień 2010 wskazują, że wolumen eksportu świeżych warzyw z Polski w styczniu br. obniżył się o ok. 30 proc. względem analogicznego miesiąca w roku ubiegłym do blisko 22 tys. ton. - podają eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Spadek wywozu odnotowano w przypadku większości gatunków warzyw mających tradycyjnie największe znaczenie w eksporcie z naszego kraju (m.in. cebula, kapusta, pomidory). W relacji rocznej znacząco wzrosła za to sprzedaż zagraniczna marchwi, co może być efektem niskiej bazy w ub.r. (w 2009 roku zbiory omawianego warzywa w naszym kraju wyniosły 913 tys. t wobec 817 tys. t w 2008 roku).

Jeżeli chodzi o wartość eksportu świeżych warzyw, w styczniu br. obniżyła się ona o ok. 35 proc. w relacji rocznej do 6,52 mln EUR. Biorąc pod uwagę nieznaczne umocnienie złotego względem waluty europejskiej (z danych NBP wynika, że w styczniu br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,07 wobec 4,22 przed rokiem) można założyć, że zmniejszyły się przychody krajowych eksporterów ogółem r/r. Niemniej, podkreślenia wymaga fakt, że wyżej przedstawione dane mają charakter wstępny i mogą się różnić od ostatecznych.

Tendencje w cenach skupu poszczególnych gatunków warzyw przeznaczonych na eksport pozostawały zróżnicowane. O ile ceny kapusty białej czy cebuli w pierwszym miesiącu br. były znacząco wyższe niż przed rokiem (według notowań IERiGŻ wyniosły one odpowiednio 0,61 PLN/kg i 0,69 PLN/kg wobec 0,19 PLN/kg i 0,35 PLN/kg w 2009 roku), o tyle ceny skupu marchwi czy buraków ćwikłowych były już niższe w relacji rocznej (odpowiednio 0,49 PLN/kg i 0,36 PLN/kg wobec 0,65 PLN/kg i 0,43 PLN/kg w 2009 roku).

Silny wzrost cen skupu kapusty białej może być tłumaczony przede wszystkim relatywnie dużym zapotrzebowaniem na to warzywo zgłaszanym przez rynki wschodnie, szczególnie przez Rosję. Wyższe ceny cebuli z kolei były wypadkową zarówno uwarunkowań wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Ubiegłoroczne zbiory tego warzywa w UE były niższe. Ostatecznie mniej cebuli zebrano również w Rosji i na Ukrainie. Mimo wyższej jej produkcji w Polsce, jakość przechowalnicza cebuli była niższa. Znaczne ilości tego warzywa zostały sprzedane tuż po zbiorach, co przyczyniło się do mniejszej krajowej podaży w późniejszym okresie.

Spadek cen skupu marchwi w relacji rocznej może być przede wszystkim tłumaczony dość dobrymi ubiegłorocznymi zbiorami tego warzywa w UE, w tym również w naszym kraju. Wysokie zbiory były konsekwencją dobrych plonów marchwi w Polsce, które w ub.r. były nie tylko wyższe od wysokich w 2008 roku, ale i zdecydowanie wyższe od przeciętnych w latach 2001-2005.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH