Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Świętokrzyskiem działa 1,3 tys. gospodarstw ekologicznych

  • Autor: PAP
  • Data: 13-12-2011, 08:41

Ponad 1300 gospodarstw ekologicznych funkcjonuje już w województwie świętokrzyskim. Niektóre wytwarzają zdrową żywność tylko na własne potrzeby lub dla turystów, inne z powodzeniem sprzedają swoje produkty odbiorcom z Niemiec.

Jak poinformował PAP Marian Szałda z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, według danych na czerwiec 2011 roku w województwie są 1343 gospodarstwa ekologiczne. Według jego szacunków jest 100-150 ekologicznych gospodarstw towarowych, produkujących głównie owoce i warzywa. Mają one z reguły wielkość 10-20 ha, czyli w skali europejskiej są małe, ale w skali województwa - duże. Swoje produkty sprzedają z powodzeniem odbiorcom z Niemiec, którzy dobrze za nie płacą.

Szałda uważa, że na sukces w rolnictwie ekologicznym pracuje się latami, bo potrzebne jest doświadczenie. Trzeba poznać ziemię, jej reakcję na różne czynniki. Kwestią wymagającą czasu jest też zdobycie klientów.

Druga grupa to gospodarstwa ekoagroturystyczne, które zdrową żywnością przyciągają turystów. Jest też kilku ekorolników, którzy próbują przetwarzać swoje zioła, warzywa czy owoce. Przykładem jest "Sad Danków" z powiatu włoszczowskiego, który produkuje np. ekologiczne powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni nadwiślanki, czy truskawki pasteryzowane.

Duża grupa gospodarstw ekologicznych w regionie produkuje tylko na własne potrzeby. Są też nieliczni gospodarze, którzy postawili na ekologię, by dostawać większe dopłaty. Z reguły posiadają oni łąki, które stanowią cenne przyrodniczo siedliska ptaków czy roślin. Koszenie tych łąk pozwala zachować cenne przyrodniczo tereny.

Kiedyś liczba gospodarstw ekologicznych w regionie zwiększała się o 20-30 proc. rocznie, obecnie ta dynamika jest mniejsza i wynosi 8-10 proc. Zdaniem rozmówcy PAP, związane jest to z kryzysem. "Jeśli sytuacja na świecie się ustabilizuje, to zainteresowanie rolnictwem ekologicznym będzie rosło" - oznajmił.

Podkreślił, że rolnik, który ma dużą produkcję ekologiczną, nie ma żadnego problemu ze sprzedażą swoich plonów. Ciężej mają właściciele niewielkich gospodarstw, bo zbyt duże są koszty obsługi i sporo pracy "papierkowej". Małe gospodarstwa często rezygnują z certyfikatu. Pomóc mogłyby im grupy producenckie; w regionie działają formalnie tylko dwie.

Według Szałdy wielu rolników rozpoczyna ekologiczne gospodarowanie ze względu na dopłaty, a potem orientują się, że mogą lepiej zarobić na produktach i zmieniają podejście.

Według Szałdy, rolnicy ekologiczni poszukują odmian roślin, które bardziej nadawałyby się do takiej produkcji i cierpią na tym, że mało jest badań w tym kierunku. Podkreślił, że rośliny starych odmian są dla człowieka bardziej wartościowe, np. malinówki mają kilka razy więcej witaminy C i innych cennych składników, niż nowe odmiany jabłek.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.