Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Świętokrzyskiem działa 1,3 tys. gospodarstw ekologicznych

  • Autor: PAP
  • Data: 13-12-2011, 08:41

Ponad 1300 gospodarstw ekologicznych funkcjonuje już w województwie świętokrzyskim. Niektóre wytwarzają zdrową żywność tylko na własne potrzeby lub dla turystów, inne z powodzeniem sprzedają swoje produkty odbiorcom z Niemiec.

Jak poinformował PAP Marian Szałda z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, według danych na czerwiec 2011 roku w województwie są 1343 gospodarstwa ekologiczne. Według jego szacunków jest 100-150 ekologicznych gospodarstw towarowych, produkujących głównie owoce i warzywa. Mają one z reguły wielkość 10-20 ha, czyli w skali europejskiej są małe, ale w skali województwa - duże. Swoje produkty sprzedają z powodzeniem odbiorcom z Niemiec, którzy dobrze za nie płacą.

Szałda uważa, że na sukces w rolnictwie ekologicznym pracuje się latami, bo potrzebne jest doświadczenie. Trzeba poznać ziemię, jej reakcję na różne czynniki. Kwestią wymagającą czasu jest też zdobycie klientów.

Druga grupa to gospodarstwa ekoagroturystyczne, które zdrową żywnością przyciągają turystów. Jest też kilku ekorolników, którzy próbują przetwarzać swoje zioła, warzywa czy owoce. Przykładem jest "Sad Danków" z powiatu włoszczowskiego, który produkuje np. ekologiczne powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni nadwiślanki, czy truskawki pasteryzowane.

Duża grupa gospodarstw ekologicznych w regionie produkuje tylko na własne potrzeby. Są też nieliczni gospodarze, którzy postawili na ekologię, by dostawać większe dopłaty. Z reguły posiadają oni łąki, które stanowią cenne przyrodniczo siedliska ptaków czy roślin. Koszenie tych łąk pozwala zachować cenne przyrodniczo tereny.

Kiedyś liczba gospodarstw ekologicznych w regionie zwiększała się o 20-30 proc. rocznie, obecnie ta dynamika jest mniejsza i wynosi 8-10 proc. Zdaniem rozmówcy PAP, związane jest to z kryzysem. "Jeśli sytuacja na świecie się ustabilizuje, to zainteresowanie rolnictwem ekologicznym będzie rosło" - oznajmił.

Podkreślił, że rolnik, który ma dużą produkcję ekologiczną, nie ma żadnego problemu ze sprzedażą swoich plonów. Ciężej mają właściciele niewielkich gospodarstw, bo zbyt duże są koszty obsługi i sporo pracy "papierkowej". Małe gospodarstwa często rezygnują z certyfikatu. Pomóc mogłyby im grupy producenckie; w regionie działają formalnie tylko dwie.

Według Szałdy wielu rolników rozpoczyna ekologiczne gospodarowanie ze względu na dopłaty, a potem orientują się, że mogą lepiej zarobić na produktach i zmieniają podejście.

Według Szałdy, rolnicy ekologiczni poszukują odmian roślin, które bardziej nadawałyby się do takiej produkcji i cierpią na tym, że mało jest badań w tym kierunku. Podkreślił, że rośliny starych odmian są dla człowieka bardziej wartościowe, np. malinówki mają kilka razy więcej witaminy C i innych cennych składników, niż nowe odmiany jabłek.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH