REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W świętorzyskim coraz mniej rolników, coraz więcej sadowników

  • Autor: PAP
  • Data: 04-09-2012, 09:13

Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy - wynika z badań ośrodka doradztwa rolniczego w Modliszewicach. W uprawie moreli, śliw i brzoskwiń jest pierwsze w kraju.

REKLAMA

"Trend tworzenia w regionie świętokrzyskim nowych upraw ogrodniczych i sadowniczych widać już od kilku lat. Zauważyliśmy, że najczęściej rolnicy decydują się na warzywnictwo, a potem z warzywnictwa przechodzą na sadownictwo" - poinformowała PAP Elżbieta Krempa z zespołu ds. ogrodnictwa sandomierskiego oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Inspektorzy porównali swoje obserwacje z zestawieniem wyników dwóch ostatnich spisów rolnych, które potwierdziły, że na przestrzeni 10 lat w regionie świętokrzyskim znacznie zmieniła się struktura upraw. O 6 tys. hektarów więcej jest sadów, a powierzchnia upraw, wynosząca 29 tys. hektarów, daje regionowi trzecie miejsce w kraju.

Dominującym gatunkiem upraw owocowych w regionie są jabłonie - zajmują ponad 58 proc. powierzchni sadów w województwie. Jednak to drzewa pestkowe są specjalizacją świętokrzyskich sadowników. W uprawie śliw, moreli i brzoskwiń świętokrzyskie jest pod względem powierzchni na pierwszym miejscu w Polsce, w uprawie wiśni na drugim, a czereśni na trzecim. Także świętokrzyska truskawka zajmuje znaczące - trzecie - miejsce w uprawach krajowych.

"Ciekawa jest także tendencja do specjalizowania się poszczególnych powiatów w wybranych uprawach. I tak np. powiat kielecki to uprawy truskawek, sandomierski - sadów owocowych, a kazimierski i pińczowski - warzyw korzeniowych i cebuli. Rodzaj upraw jest dostosowany do gatunku ziemi" - wyjaśniła Krempa.

Uprawy warzywnicze w regionie świętokrzyskim od kilku lat zajmują około 11,5 tys. hektarów. Najwięcej uprawia się ogórków - trzecie miejsce w Polsce, marchwi, cebuli i kapusty. Te ostatnie uprawy zajmują po około 1000 hektarów każda i ich powierzchnia co roku się zwiększa.

"Świętokrzyscy ogrodnicy oferują konsumentom zróżnicowane produkty. Wiele z nich, jak szydłowska śliwka, bielińska truskawka czy sandomierskie jabłka są na listach produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Zauważalny jest też wpływ rozwoju ogrodnictwa na promocję turystyczno - rekreacyjną województwa. Przykładem jest choćby turystyczny Sandomierski Szlak Jabłkowy" - podkreśliła Krempa.

W woj. świętokrzyskim użytki rolne maja niecałe 630 tys. hektarów powierzchni. Powierzchnia zasiewów zboża to około 260 tys. hektarów, ziemniaków - 45 tys. hektarów, sadów - 29 tys. hektarów, upraw warzyw gruntowych - 11,5 tys. hektarów, a truskawek - 3,7 tys. hektarów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH