Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Józef Rolnik: Przetwórcy żywności muszą szybko reagować na zmiany!

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2013, 11:21
W tym roku przetwórcy będą walczyć o utrzymanie ubiegłorocznego status quo
Józef Rolnik, właściciel firmy Rolnik.

Spadają obroty w sieciach handlowych, siła zakupowa polskich konsumentów jest coraz słabsza. Polacy wydają coraz mniej pieniędzy na żywność. Co powinni zrobić przetwórcy, by przetrwać ciężki okres? - Trzeba cały czas dostosowywać się do rynku i szybko reagować na zmiany. To będzie kolejny, trudny rok - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Józef Rolnik, właściciel firmy Rolnik.

Przez spowolnienie gospodarcze firmy mają utrudniony dostęp do kredytów, co mocno komplikuje i utrudnia im warunki egzystowania. Przez brak dostępu do finansowania zewnętrznego przetwórcy produkują coraz mniej. Z drugiej strony, zdaniem Józefa Rolnika, właściciela firmy Rolnik, widać zwiększony popyt na ogórki konserwowe, zapasy powoli się kończą, co jest pozytywnym symptomem.

Co zrobić, żeby przetrwać ten trudny czas? - W Polsce rynek jest poukładany i trzeba powiedzieć sobie jasno, że w tym roku będzie tu walka o utrzymanie ubiegłorocznego status quo. Rozszerzenie sprzedaży w Polsce będzie bardzo trudne, dlatego firmy powinny się skupić na rozwoju rynku zewnętrznego - twierdzi Józef Rolnik.

Jego zdaniem trzeba rozmawiać z każdym klientem z zewnętrznego rynku, stale szukać nowych rynków zbytu i poszerzać ofertę. Obecnie sprzedaż eksportowa Rolnika wynosi ok. 20 proc., produkty tej firmy trafiają głównie na rynki UE a także do Australii i Kazachstanu. - Cały czas prowadzimy rozmowy dotyczące wejścia na kolejne rynki. Obecnie negocjujemy wejście na rynek rosyjski i do Skandynawii - mówi Józef Rolnik.

Czy dodatkowym obciążeniem dla przetwórców będą wysokie ceny surowców? Zdaniem Józefa Rolnika przedłużająca się zima i opóźniająca się wiosna wcale nie muszą negatywnie wpłynąć na ceny surowców rolnych i kondycję przetwórców.

- Wszystko jest od nadrobienia, jeśli nie zdarzą się kolejne nieprzewidywalne sytuacje związane z pogodą lub gospodarką, ten rok nie musi być gorszy od ubiegłego - mówi Józef Rolnik.

Duże zagrożenie przedsiębiorca widzi w tym, że przetwórcy mogą nie dojść do porozumienia w kwestii ceny surowców z ich dostawcami. - Jeśli będą żądać wysokich cen, z pewnością producenci żywności nie będą mogły przełożyć ich na konsumentów, bo sieci handlowe z pewnością nie zgodzą się na podwyżki - dodaje Józef Rolnik.

Ubiegły rok Rolnik zakończył na plusie, jednak przedsiębiorca nie chce ujawniać szczegółowych wyników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH