Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

W USA produkcja cukru spadnie o 5 proc.

Amerykański Departament ds. Rolnictwa USDA oszacował produkcję cukru w USA w sezonie 2013/14 (październik/wrzesień) na 7,16 mln ton, co oznacza spadek o 5 proc. w skali roku - informuje FAMMU/FAPA.

Wolumen wytworzonego cukru buraczanego spadnie o 5 proc. do 4,04 mln ton, a trzcinowego o 4 proc. do 3,12 mln ton. Zapasy końcowe wzrosną o 1/5 do prawie 2,24 mln ton. O 18 proc. większy będzie też import, głównie za sprawą oczekiwanej intensyfikacji przywozu z Meksyku (+19 proc. do 1,78 mln ton). W bieżącym sezonie Meksyk spodziewa się rekordowej produkcji, a nadwyżki najprawdopodobniej trafią właśnie do USA - bezcłowo w ramach NAFTA. Mimo spadku produkcji poprawi się zaopatrzenie, a udział zapasów do zużycia wzrośnie do 22 proc. Jeszcze dwa lata wcześniej ten współczynnik był niższy o 5 pp. Poprawa zaopatrzenie to połączony efekt rosnącego importu i rekordowej produkcji w sezonie 2012/13.

Władze USA obecnie zastanawiają się, jak zagospodarować nadwyżki (krajowe i z importu). Aktualnie rozważane są dwa rozwiązania. Po pierwsze, władze chcą za pomocą dopłat zachęcić dostawców w ramach kwot importowych (przynajmniej milion ton rocznie na preferencyjnych zasadach zgodnie z umową WTO) do sprzedaży cukru na światowym rynku. Władze pokryłyby różnicę w poziomie między fizyczną sprzedaż poza USA a aktualną ceną w USA, żeby zrekompensować stratę. Po drugie, rozważane jest także użycie mechanizmu pozwalającego w obliczu spadku cen na skupienie cukru z rynku i przerobienie go na bioetanol (tak zwana elastyczność surowcowa). Od 2008 roku, kiedy wprowadzono ten instrument, nie był on jeszcze ani razu użyty. Po trzecie, pojawił się pomysł, żeby meksykański cukier przerabiać w USA na bioetanol i eksportować do Meksyku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

cukier RSS ALERT    /    USA RSS ALERT    /    bioetanol RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.111.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.