Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

W Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę w arbuzach

Zachowanie zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności jest bardzo ważne. Szeczególną ostożność należy zachować przy przygotowywaniu świeżych owoców (arbuzów) dla osób, które przebywają na terenie Wielkie Brytanii i Irlandii oraz Niemiec - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

W listopadzie 2011 r., w ramach lokalnego badania żywności w Wielkiej Brytanii, w laboratorium HPA Food Water and Environment wykryto obecność pałeczek Salmonella w porcjowanych arbuzach. Badania przeprowadzone w HPA Laboratory of Gastrointestinal Pathogens (LGP) potwierdziły obecność serotypu Salmonella Newport.

Pod koniec grudnia 2011 r. do Health Protection Scotland zgłoszono 4 przypadki zakażeń Salmonella Newport, które wystąpiły u małych dzieci.
Zidentyfikowano 30 przypadków zakażeń wywołanych szczepem z ognisk w Anglii, Walii i Irlandii Północnej. Ustalono, że 10 z 15 osób z Anglii i Walii oraz 3 z 4 osób ze Szkocji spożywały arbuzy przed wystąpieniem objawów.

Na podstawie danych z ośrodków referencyjnych w Europie ustalono, że szczep z ogniska w Wielkiej Brytanii został zidentyfikowany również w Niemczech i Irlandii. Instytut Roberta Kocha w Niemczech potwierdził 15 przypadków zakażenia szczepem związanym z tym ogniskiem. Jak ustalono, z sześciu 6 z którymi przeprowadzono wywiad, 4 przyznały, że w przeszłości spożywały arbuzy.

Powyższa informacja została przekazana przez władze Wielkiej Brytanii do Systemów: EWRS oraz RASFF.

Odnotowano między 1 a 3 stycznia 2012 roku 4 przypadki zakażenia S. Newport na terenie Irlandii. Ustalono, że 3 z 4 chorych osób należały do jednej rodziny.

Typ serologiczny Salmonella Newport jest jednym z sześciu najczęściej izolowanych serotypów pałeczek Salmonella enterica w Anglii i Walii. W latach 2000 - 2010 notowano tam średnio 223 przypadki zakażeń tym serotypem rocznie (pomiędzy 124 - 662), z czego najwięcej przypadków zgłoszono w 2004 r., co było związane z ogólnokrajowym ogniskiem zakażeń po spożyciu skażonej sałaty. Natomiast na terenie Irlandii Salmonella Newport jest stosunkowo rzadko występującym serotypem.

Na chwilę obecną informacje posiadane przez polskie służby sanitarne nie wskazują na wzrost zachorowań wywołanych typem serologicznym Salmonella Newport w ostatnich miesiącach 2011 r. w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Główny Inspektorat Sanitarny RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    arbuzy RSS ALERT    /    Wielka Brytania RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.200.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.