Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę w arbuzach

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-02-2012, 13:11

Zachowanie zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności jest bardzo ważne. Szeczególną ostożność należy zachować przy przygotowywaniu świeżych owoców (arbuzów) dla osób, które przebywają na terenie Wielkie Brytanii i Irlandii oraz Niemiec - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

W listopadzie 2011 r., w ramach lokalnego badania żywności w Wielkiej Brytanii, w laboratorium HPA Food Water and Environment wykryto obecność pałeczek Salmonella w porcjowanych arbuzach. Badania przeprowadzone w HPA Laboratory of Gastrointestinal Pathogens (LGP) potwierdziły obecność serotypu Salmonella Newport.

Pod koniec grudnia 2011 r. do Health Protection Scotland zgłoszono 4 przypadki zakażeń Salmonella Newport, które wystąpiły u małych dzieci.
Zidentyfikowano 30 przypadków zakażeń wywołanych szczepem z ognisk w Anglii, Walii i Irlandii Północnej. Ustalono, że 10 z 15 osób z Anglii i Walii oraz 3 z 4 osób ze Szkocji spożywały arbuzy przed wystąpieniem objawów.

Na podstawie danych z ośrodków referencyjnych w Europie ustalono, że szczep z ogniska w Wielkiej Brytanii został zidentyfikowany również w Niemczech i Irlandii. Instytut Roberta Kocha w Niemczech potwierdził 15 przypadków zakażenia szczepem związanym z tym ogniskiem. Jak ustalono, z sześciu 6 z którymi przeprowadzono wywiad, 4 przyznały, że w przeszłości spożywały arbuzy.

Powyższa informacja została przekazana przez władze Wielkiej Brytanii do Systemów: EWRS oraz RASFF.

Odnotowano między 1 a 3 stycznia 2012 roku 4 przypadki zakażenia S. Newport na terenie Irlandii. Ustalono, że 3 z 4 chorych osób należały do jednej rodziny.

Typ serologiczny Salmonella Newport jest jednym z sześciu najczęściej izolowanych serotypów pałeczek Salmonella enterica w Anglii i Walii. W latach 2000 - 2010 notowano tam średnio 223 przypadki zakażeń tym serotypem rocznie (pomiędzy 124 - 662), z czego najwięcej przypadków zgłoszono w 2004 r., co było związane z ogólnokrajowym ogniskiem zakażeń po spożyciu skażonej sałaty. Natomiast na terenie Irlandii Salmonella Newport jest stosunkowo rzadko występującym serotypem.

Na chwilę obecną informacje posiadane przez polskie służby sanitarne nie wskazują na wzrost zachorowań wywołanych typem serologicznym Salmonella Newport w ostatnich miesiącach 2011 r. w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH