Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wartość produkcji żywności ekologicznej ciągle rośnie

  • Autor: PAP
  • Data: 29-03-2015, 10:35
Wartość produkcji żywności ekologicznej ciągle rośnie

Produkcja żywności ekologicznej na świcie stale rośnie. Jej wartość szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.), liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. Polska na razie jest daleko w tyle. Rośnie także powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych - informuje Polska Agencja Prasowa.

Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro.

Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł.

Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła ponad 22,2 mld euro (40 proc. udział), co oznacza 6 proc. przyrost wobec 2012 roku.

W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym: w Indiach: 650 tys., Ugandzie: 189,6 tys., Meksyku: 169,7 tys.

Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych był na poziomie 43,1 mln ha. Najwięcej upraw znajdowało się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie: 3,2 mln ha oraz USA: 2,2 mln ha.

W UE znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii: 1,6 mln ha, Włoszech 1,3 mln ha i Francji oraz Niemczech: po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych.

W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc.

Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rekin 29-03-2015, 21:00:
U nas jest zdrowa żywność w zdrowej żywności
Tylko aby ją sprawdzić ile w niej zdrowej.
Ani u chłopa trudno kupić.
Jedynie u biednego co go nie stać na nawóz i
I paszę.
Nie piszcie mi o zdrowej żywności.
Ale ta co mu da biedna wyjałowiona gleba.
Ta tylko jest zdrowa.
Tyle uczyniliśmy dla zdrowia naszych pokoleń

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH