REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wartość rynku eko-żywności wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-03-2017, 14:07
Wartość rynku eko-żywności wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady
fot. shutterstock

- Wartość rynku żywności ekologicznej i prozdrowotnej dziś szacowana jest na ponad 800 mln zł i rośnie wraz ze zwiększającą się świadomością konsumentów. Szacuje się, że w ciągu 10 lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do ponad 3 mld zł - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant Augeo Ventures.

REKLAMA

- Kilkanaście lat temu rynek żywności ekologicznej znajdował się w początkowej fazie rozwoju i był rynkiem niszowym. Świadomość konsumentów była niska, konkurencja na rynku ograniczona, a produkcja bardzo rozdrobniona. Produkty ekologiczne można było kupić prawie wyłącznie w nielicznych wyspecjalizowanych sklepach, a ich udział w sprzedaży w sklepach spożywczych był bliski zeru - dodaje Monika Woźniak.

Z sondażu TNS Polska przeprowadzonego w 2013 roku wynika, że co trzeci Polak kupował produkty ekologiczne, a dla 4 proc. Polaków stanowiły one podstawę diety. Badanie przeprowadzone rok później przez SGGW pokazało, że już ponad 50 proc. polskich konsumentów kupowało żywność ekologiczną, a 11 proc. deklarowało regularne zakupy tego typu żywności.

W 2015 roku na zlecenie BGŻ BNP Paribas, firma GfK CAPIBUS wykonała badanie, z którego wynika, że co trzeci polski konsument uznaje za gwarant wysokiej jakości żywności jej ekologiczny sposób produkcji oraz brak konserwantów i sztucznych barwników. - Producenci żywności podążają za tymi trendami. Konsumenci częściej wybierają produkty ekologiczne, unikają konserwantów i sztucznych dodatków do żywności, więc oferta jest odpowiednio do nich dostosowywana. Producenci wprowadzają nowe produkty, wybierają nowych dostawców, modyfikują swoje produkty i promują je jako zdrowe i ekologiczne - dodaje ekspertka Augeo Ventures.

Z badania TNS Polska z przeprowadzonego w 2014 roku wynikało, że oferta produktów prozdrowotnych była nadal trudno dostępna aż dla 20 proc. mieszkańców dużych miast. - Dziś żywność ekologiczna trafiła do głównego nurtu, jest oferowana we wszystkich większych sieciach, jak i w większości mniejszych sieci handlowych w ramach oferty stałej. Szacuje się, że niemal 4 tysiące sklepów dużych sieci handlowych w Polsce ma w ofercie produkty ekologiczne. Co więcej, sklepy te tworzą całe działy dedykowane żywności ekologicznej i naturalnej i wraz z pojawianiem się nowych produktów na półkach, zajmują one coraz więcej przestrzeni. Dynamicznie rozwijają się również inne kanały sprzedaży. Nic w tym dziwnego, skoro sprzedaż produktów ekologicznych rośnie w tempie około 20 proc. rocznie, a zwolenników zdrowego stylu życia ciągle przybywa - zapewnia Monika Woźniak.

Jej zdaniem w przypadku żywności ekologicznej nie można mówić o przejściowej modzie. - Jest to trwały trend, co potwierdza fakt, że rynek ten znajduje się obecnie w fazie dynamicznego rozwoju, trwającego już kilka lat. Rynek ten jest jeszcze daleki od fazy dojrzałości i wciąż istnieje na nim duży potencjał rozwoju. Co więcej, w Polsce żywność ekologiczna to zaledwie 0,3 proc. całego rynku spożywczego, podczas gdy przykładowo w Niemczech  odsetek ten wynosi 4,4 proc., w Szwajcarii 7,1 proc., a w Danii 7,6 proc. Przeciętny Polak wydaje na żywność ekologiczną 4,35 euro rocznie, podczas gdy statystyczny mieszkaniec Unii Europejskiej wydaje na produkty ekologiczne ponad 10 razy więcej - mówi Monika Woźniak.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Smacznego 13-03-2017, 11:28:
Nie chce siac fermentu ale nie wierze w zywnosc "ekologiczna" - poza marketingiem i wmawianiem ze produkt jest zdrowy co tam tak naprawde jest zdrowego ? Ze nie uzywa sie nawozow sztucznych ? Super, na jednym polu nie a na drugim obok tak wiec? Czy drodzy konsumenci wiecie jaki powinien byc poziom pestycydow w zywnosci "ekologicznej" ? Nie wiecie , no bo skad . A wiecie ile pylow opada rocznie w Polsce ? A wiecie cos na temat kwasnych deszczy albo smogu ? Po polecam sie zapoznac a pozniej rzucisc sie do kupowania "zywnosci ekologicznej" hehe
  • Gabriel 13-03-2017, 08:52:
Jakoś nie jestem zaskoczony, że popularność żywności eko wzrośnie. W końcu ludzie lubią teraz rzeczy zdrowe. Sam widzę to po moim sklepie. Najchętniej ludzie kupują pastę pesto, którą dostarcza mi firma Rogowski.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH