Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

We Francji najmniejsze zbiory winogron od ponad pół wieku

  • Autor: PAP
  • Data: 26-08-2017, 14:07
We Francji najmniejsze zbiory winogron od ponad pół wieku
fot. shutterstock

Przymrozki wiosną, a następnie susza latem są przyczyną wyjątkowo słabego zbioru winogron we francuskich winnicach, najmniejszego objętościowo od 1945 roku. Ale za to według specjalistów rocznik 2017 będzie wyjątkowo dobrej jakości.

W centrum Francji, z wyjątkiem Burgundii, winobranie rozpoczęło się o dziesięć do 15 dni wcześniej niż zazwyczaj.

"Produkcja wina może osiągnąć w 2017 roku 37,2 mln hektolitrów, co będzie poziomem o 18 proc. niższym niż w ciągu ubiegłych pięciu lat" - podało w komunikacie francuskie ministerstwo rolnictwa.

Zbiory już w zeszłym roku były najsłabsze od 30 lat. A najmniejsze po wojnie zbiory winogron przyniosły w 1991 roku 41 mln hektolitrów.

Międzybranżowa Rada ds. Win Bordeaux (CIVB) oszacowała, że szkody spowodowane przez mrozy w winnicach tego rejonu spowodują spadek zbiorów około 40 proc.

W niektórych winnicach straty sięgają od 30 do nawet 80 proc.

W 2017 roku spadek produkcji spowodowany jest głównie silnymi wiosennymi przymrozkami, które wystąpiły na bardzo istotnym etapie wzrostu winorośli. Przymrozki miały wpływ na wszystkie rejony upraw, choć w różnym stopniu - podało ministerstwo.

Według ministerstwa spadek temperatury najbardziej dotknął rejon południowo-zachodni (szczególnie Bordelais), Charentes, Alzację i Jurę.

W departamencie Pireneje Wschodnie na południu (m.in. w rejonie Roussillon) zbiory rozpoczęły się już pod koniec lipca, 15 dni wcześniej niż zwykle. W połowie sierpnia winobranie wystartowało w departamencie Var w Prowansji oraz w departamentach Gard i Vaucluse w tym samym regionie, słynącym z win różowych. W produkującej znane na całym świecie wina musujące Szampanii na północy, gdzie zwykle winobranie zaczyna się we wrześniu, czyli najpóźniej we Francji, w tym roku zbiory ruszają pod koniec sierpnia.

We Francji winobranie najwcześniej zaczyna się w Langwedocji-Roussillon, Prowansji i w rejonie Bordeaux, później w dolinie Loary, w Burgundii i Alzacji.

W tym roku drugim niekorzystnym zjawiskiem stała się susza, zwłaszcza na południowym wschodzie, Korsyce, w Langwedocji i Beaujolais.

Ale jednocześnie korzystną stroną suszy jest niska podatność winorośli na choroby i pleśń. Winne grona w większości regionów dojrzały bez przeszkód i zachowały się do zbiorów w bardzo dobrym stanie sanitarnym, co zapowiada wyśmienitą jakość win z rocznika 2017. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Polak-Węgier 27-08-2017, 01:34:
Obecnie Merlot uprawiany jest na ok.1.380 ha z nastawieniem na produkcję win do szybkiej konsumpcji. Większe uprawy Merlot znajdziemy w 14 z 22 regionów winiarskich na Węgrzech, gdzie jest lokalnie nazywany Médoc Noir; produkowany jest jako wino szczepowe, a w towarzystwie Kékfrankos, Oporto czy Kadarki stanowi podstawę Byczej Krwi będącej wizytówką węgierskich win czerwonych. Tereny województwa Tolna sprzyjają uprawie szczepów Merlot, bowiem z winoroślą eksperymentowano tu wszak od tak dawna… już Celtowie i starożytni Rzymianie mocowali się z produkcją wina. Współcześnie winiarze podtrzymują te zmagania na tysiącach hektarów upraw. Udało im się wielokrotnie wspiąć w tych eksperymentach na wyżyny, stąd nie bez kozery dużą część powierzchni stanowią winnice Merlot

Jednym z najbardziej cenionych takich obszarów jest areał upraw znajdujący się miedzy Balatonem a Dunajem - to apelacje Kékfrankos i Kadarka. Jednak obszar winiarski Tolna i Szekszárd nie kończy się jeszcze na tych szczepach, tutaj także po raz pierwszy w historii powstały słynne na całym świecie kompozycje win Bycza Krew, które za czasów stalinowskich przeniesiono z regionu Tolna do Egeru, wymyślając wielowiekową legendę egerskiej Byczej Krwi będącej do dzisiaj hitem handlowym

W roku 2017 winiarze węgierscy spodziewają się rekordowych zbiorów
Więcej: fabropince.hu - KAPCSOLAT
Warto poznać nieznane obecnie wina węgierskie poprzez napisanie listu do słynnej piwnicy win
  • Polak-Węgier 27-08-2017, 01:30:
Tak więc po prawie dwu tysiącach latach powrócił na ziemię węgierską Merlot - potomek szczepu Balisca uprawianego przez plemiona celtyckie, który został przechrzczony przez Galów na Biturica.

Do roku 1960 wino Merlot i wina Cabernety nie były rozpowszechnione na Węgrzech, ponieważ całą produkcję eksportowano do zachodniej Europy, w większości do Francji. W latach 60-tych „dzięki” Związkowi Radzieckiemu znacznie rozwinięto przemysłową produkcję win węgierskich do 5 mln hektolitrów wina rocznie. Powstało wiele upraw Merlot, za sprawą znanej na całym świecie węgierskiej kompozycji win Byczej Krwi, której tradycyjnymi składnikami były do niedawna wina Kadarka i Kékfrankos. Ponieważ trudna uprawa szlachetnego szczepu Kadarki, z której powstają wyborowe wina węgierskie nie była w stanie sprostać dużej, przemysłowej produkcji win Kadarkę zastąpiono z powodzeniem winem Merlot.
  • Polak-Węgier 27-08-2017, 01:26:
W latach 1860-80 niepozorna amerykańska mszyca filoksera tak rozsmakowała się korzeniach winnej latorośli, iż dokonała w dosyć szybkim tempie, to czego uprzednio nie udało się dokonać plemionom barbarzyńskim, a mianowicie zniszczyła praktycznie całe winiarstwo francuskie, całe regiony winiarskie na zawsze zniknęły z mapy naszego kontynentu. „Pod topór i ogień” poszły miliony hektarów upraw, w tym wszystkie francuskie parcele I, II i III klasy (crus). Była to największa w historii tragedia setek tysięcy rodzin winiarzy we Francji i w innych krajach Europy.

Wówczas na Węgrzech cudem przetrwały plantacje winorośli na piaskach, ponieważ korzeniowa forma filoksery nie rozwijała się na glebach piaszczystych, ze względu na to, że ostre ziarenka piasku mocno raniły delikatne owady. Węgry przed pojawieniem się filoksery były drugim po Francji największym eksporterem wina na świecie. W 1878 r. popyt na wina z Węgier był bardzo wysoki, stały się one szczególnie znane w momencie, gdy francuskie winnice zostały zniszczone przez amerykańską mszycę. To wówczas europejskie rynki, w szczególności rynek francuski, wchłonęły dużą część znanych win węgierskich, dodatkowo zwiększając ich renomę. Pod koniec XIX wieku Francuzi założyli nowe winnice ze szczepami Cabernetów oraz Merlot na terenach Monarchii Austro-Węgierskiej.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH