REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiceminister rolnictwa: W polskich magazynach jest dostateczna ilość cukru, aby pokryć całe zapotrzebowanie

  • Autor: PAP
  • Data: 17-03-2011, 16:55

W magazynach jest wystarczająca ilość cukru, która pozwala na pełne pokrycie bieżącego zapotrzebowania indywidualnych konsumentów i przetwórców - powiedział w Sejmie wiceminister rolnictwa Andrzej Butra. "Nie ma powodów do wzmożonego wykupu cukru" - dodał.

REKLAMA

Butra odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytania posła Stanisława Steca (SLD), który podkreślał, że polscy konsumenci są zdenerwowani, bo płacą po 5-6 zł za kilogram cukru. Według Steca produkt ten w Niemczech kosztuje pół euro. "To jest niezrozumiałe, bo jesteśmy na jednolitym rynku" - dodał poseł SLD.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) podał, że w lutym i marcu cukier w Polsce znacznie podrożał. Ceny zbytu przekroczyły 3,5 zł/kg, a w handlu detalicznym wynosiły 4-4,70 zł/kg. Z notowań portalu spożywczego wynika zaś, że w połowie marca cukier kosztował średnio 4,09 zł za kg, a jego cena wahała się w przedziale 2,99-6,99 zł za kg. Według GUS, cukier w lutym podrożał o 9,6 proc.

Butra powiedział, że w ostatniej kampanii cukrowniczej wyprodukowano dostatecznie dużo cukru, aby pokryć krajowe zapotrzebowanie. W sumie wytworzono 1 mln 433 tys. ton, a średnie krajowe zużycie wynosi 130 tys. ton miesięcznie. Kampania zakończyła się w naszym kraju 18 stycznia 2011 r.

O zbadanie "zachowań podmiotów uczestniczących w obrocie cukrem" w związku z niczym nieuzasadnionym wzrostem jego cen resort rolnictwa zwrócił się do prezesa UOKiK. Minister rolnictwa wystąpił też do Komisji Europejskiej m.in. o zwiększenie o 15 proc. kwoty produkcji cukru w sezonie 2011/12 co pozwoli na stabilizację cen - podkreślił w Sejmie Butra.

Dotychczas cukier wyprodukowany w UE ponad limit musiał być sprzedany na tzw. rynkach trzecich. 3 marca KE zgodziła się na skierowanie na unijny rynek dodatkowych 500 tys. ton cukru - podał wiceminister. Wkrótce zostanie uruchomiony bezcłowy kontyngent importowy do UE 300 tys. ton.

"Trzeba po raz kolejny stwierdzić, że unijna reforma rynku cukru nie powiodła się" - mówił Butra. W wyniku reformy produkcja cukru w UE spadła z 17,5 do 13,3 mln ton. W Polsce limit produkcji spadł z 1,67 do 1,4 mln ton. Unia musiała też zwiększyć import surowca z 2 do 3,5-4 mln ton. Polska przed reformą była eksporterem cukru. Teraz importuje do 250 tys. ton.

Celem unijnej reformy było m.in. otwarcie europejskiego rynku dla cukru z krajów trzecich. Ten cukier miał być tańszy od unijnego, jednak w wyniku klęsk żywiołowych i wzrostu popytu poza UE ceny na świecie znacznie wzrosły, powyżej cen w UE.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH