Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Winogrona służą zdrowiu i urodzie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-11-2017, 13:52
Winogrona służą zdrowiu i urodzie
fot. materiały prasowe

Winogrona w Mołdawii są uprawiane od czasów starożytnych. Symbolizują dobrobyt i ciężką pracę rolników. Krążą nawet opowieści o tym, że krzewy winne upodobały sobie Mołdawię na długo, zanim zrobił to człowiek i same rozpleniły się na żyznych czarnoziemach. W północnej Mołdawii archeolodzy odkopali odcisk liścia dzikiej winorośli liczący, bagatela 15 milionów lat! Winorośl na terenie Mołdawii uprawiali już antyczni Dakowie - informują przedstawiciele rynku hurtowego Bronisze.

Bogate winnice do dziś są jednym z bogactw tego słonecznego kraju. Sięgając po stołowe winogrona z Mołdawii zapewniamy sobie nie tylko wspaniałe doznania smakowe, ale także zdrowie, a może nawet długowieczność.

Zalety winogron były doceniane już 5 tys. lat p.n.e. Wtedy stosowano je m.in. przy dolegliwościach układu pokarmowego, czy skaleczeniach.

Jak informują przedstawiciele rynku hurtowego Bronisze w medycynie niekonwencjonalnej leczenie winogronami doczekało się nawet własnej dziedziny – ampeloterapii. Trudno się dziwić, bowiem winogrona  są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wystarczy wspomnieć, że zawierają m.in. witaminy C, A, E, K, B6, kwas foliowy i minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, bor, potas, cynk, mangan i selen. Dodatkowo mają  w składzie jod, który rzadko występuje w owocach, a jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Lecznicze właściwości winogron są zróżnicowane w zależności od odmiany: najzdrowsze są ciemnofioletowe, bowiem zawierają najwięcej flawonoidów, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, neutralizującymi wolne rodniki.  To sprawia, że chronią przed chorobami serca i rakiem. Poza tym im ciemniejsza odmiana, tym większa zawartość żelaza.

Wyniki badań naukowych potwierdzają, że winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi i redukują odporność na insulinę. Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Poza tym amatorzy winogron mogą liczyć na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, więc maleje u nich ryzyko miażdżycy.

Winogrona powinny być też stałym elementem menu osób dbających o linię. Wspomagają redukcję masy ciała dzięki resweratrolowi – składnikowi wspierającemu proces rozpadu tkanki tłuszczowej i poprawiającemu insulinowrażliwość. Najwięcej resweratolu znajdziemy w skórce czarnych winogron.

Coraz więcej publikacji naukowych dotyczy antyrakowych właściwości winogron. Flawonoidy + witaminy C i A to naturalne przeciwutleniacze. Lekarze podkreślają jednak, że jedzenie winogron nie pomoże pokonać raka, ale zdrowa dieta, bogata w owoce i warzywa, na pewno pomoże w zapobieganiu rozwojowi nowotworów.

Sięgając po winogrona należy wybierać grona z jagodami podobnej wielkości, nie poobijane, z pewnego (czytaj: zdrowego) źródła. Najlepiej zjadać  je z pestkami i skórką, bo wtedy zadbamy też o nasze jelita.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH