Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właściciel Ewa-Bis: Widzę same pozytywy wynikające z porozumienia CETA

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-03-2017, 10:06
Właściciel Ewa-Bis: Widzę same pozytywy wynikające z porozumienia CETA
Marek Marzec, właściciel i zarządzający firmą Ewa-Bis/ fot. Żelazna Studio

- W Polsce jedna osoba na dziesięć wypowiadających się na temat CETA wie o czym mówi. Prawdopodobnie wynika to z tego, że nie wszyscy czytają treść porozumienia, która faktycznie jest złożona. Wiele osób wypowiada się biorąc pod uwagę jedynie to, co chcą usłyszeć zainteresowani. A straszyć jest łatwo. Rzeczowe odniesienie się do faktów w tym temacie występuje niezwykle rzadko – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Marek Marzec, właściciel i zarządzający firmą Ewa-Bis.

- Widzę same pozytywy jeśli chodzi o CETA. Kanada jest to rynek wieloetniczny, składający się w większości z imigrantów bądź potomków imigrantów z Europy. Kanada czeka na europejskie produkty spożywcze, jednak konsumenci np. w Polsce z kolei nie są specjalnie spragnieni kanadyjskich produktów – twierdzi Marek Marzec.

Na dowód czego dodaje, że przecież ze spożywczych produktów kanadyjskich znamy jedynie syrop klonowy, więc mówienie o tym, że kanadyjska żywność zaleje polski rynek spożywczy jest kompletnym nieporozumieniem. - Nawet jeśli mówimy o produkcji wołowiny to trzeba zdać sobie sprawę, że konsumpcja wołowiny w Polsce jest na śmiesznie niskim poziomie i potencjalny import z Kanady nie zaszkodzi polskiej produkcji, bo najzwyczajniej nie ma na ten produkt popytu. Jeśli chodzi o przepisy związane z modyfikowaną żywnością genetycznie to nikt mnie nie przekona, że kanadyjski rząd gorzej dba o zdrowie swoich konsumentów niż nasz polski. Poza tym trzeba pamiętać o tym, że zawsze mamy możliwość reakcji na potencjalnie szkodliwy dla konsumentów produkt wprowadzony na nasz rynek – dodaje Marek Marzec.

- Ja jestem bardzo zadowolony, że udało się podpisać porozumienie CETA i że wejdzie ono w życie. Powinno to obniżyć koszty certyfikacji żywności, lepiej zrozumieć rynek kanadyjski, przyczynić się to do rozwoju relacji handlowych – wylicza Marek Marzec.

Przedsiębiorca przytacza, że przecież w Polsce funkcjonują międzynarodowe korporacje np. Unilever, Coca Cola czy Procter&Gamble. - Kiedy one wchodziły na nasz rynek nie było żadnego CETA. Dlatego jestem przekonany że i teraz, po wejściu w życie porozumienia CETA, nie nastąpi zalew korporacji, które tylko czekają na to porozumienie – dodaje.

Firma Ewa-Bis powstała w 1987 r. w Warszawie. Założycielem i członkiem zarządu firmy jest Marek Marzec. Najważniejszym kierunkiem działalności firmy jest eksport świeżych i mrożonych warzyw i owoców. W ofercie firmy można również znaleźć soki NFC, koncentraty oraz produkty FMCG.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH