Włoski handel produktami ogrodnictwa
W okresie od stycznia do końca września 2010 roku Włosi wyeksportowali łącznie 3,018 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 2,531 mln ton w analogicznym okresie rok wcześniej - informuje FAMMU/ FAPA.
Najwięcej w omawianym okresie wyeksportowano świeżych owoców - 1,829 mln ton oraz owoców cytrusowych - niecałe 28 tys. ton. Tym samym wobec pierwszych trzech kwartałów 2009 roku eksport cytrusów zwiększył się o ponad 100%, a pozostałych owoców świeżych o niecałe 14%.
Eksport świeżych warzyw w pierwszych dziewięciu miesiącach minionego roku wyniósł nieco ponad 837 tys. ton i był o prawie 23% większy wobec 2009 roku.
W pierwszych trzech kwartałach minionego roku eksport włoskich owoców tropikalnych wyniósł niecałe 92 tys. ton, a owoców suszonych 31,7 tys. ton.
W okresie od stycznia do końca września 2010 roku Włosi zaimportowali w sumie 2,358 mln ton świeżych owoców i warzyw, czyli o zaledwie 5% mniej niż porównywalnym okresie roku poprzedniego.
W przypadku importowanych do Włoch owoców świeżych ich wielkość w omawianym okresie zmniejszyła się o przeszło 10% i wyniosła niecałe 430 tys. ton. Sporo mniej niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2009 roku zaimportowano także owoców cytrusowych - spadek dostaw o 40% do wolumenu 210 tys. ton.
O zaledwie 2% zakupiono świeżych warzyw - 960 tys. ton. Spory wzrost wobec 2009 roku odnotował natomiast import owoców suszonych - w
omawianym okresie Włosi zaimportowali ich ponad 121 tys. ton (+40%), sporą grupę produktową stanowiły również importowane owoc tropikalne - z wynikiem 636 tys. ton.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!