Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WPHI w Paryżu: Francja to rynek żywności ekologicznej

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 17-07-2013, 18:54
WPHI w Paryżu: Francja to rynek żywności ekologicznej
Janusz Pieńkowski, Radca-Minister Ambasady RP we Francji. Fot. paris.trade.gov.pl

Francja to rynek, na którym ogromnym powodzeniem cieszy się żywność ekologiczna. Popyt na ten rodzaj żywności zwiększają jeszcze pojawiające się coraz częściej afery żywnościowe. W 2012 roku 64 proc. konsumentów francuskich spożywało produkty ekologiczne - wynika z informacji WPHI Ambasady RP w Paryżu.

- Tendencje konsumenckie we Francji kształtują się w kierunku coraz większego popytu na żywność ekologiczną. Wpływ na to mogą mieć pojawiające się coraz częściej afery żywnościowe, dotykające konsumentów europejskich. Bezpieczeństwo produktów rolno-spożywczych i wysoka świadomość konsumencka jest istotnym zagadnieniem w odniesieniu do rynku francuskiego. Dlatego też coraz większym popytem cieszą się produkty ekologiczne i zdrowe - mówi Janusz Pieńkowski, radca-minister Ambasady RP w Paryżu.

Zdaniem eksperta WPHI w Paryżu Moniki Piwek, francuski konsument ceni zrównoważony rozwój środowiska, interesuje się zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Co istotne, jest skłonny kupować produkty ekologiczne nawet jeżeli są droższe od standardowych, ponieważ utożsamia je z produktami bezpiecznymi dla zdrowia.

- Z tego powodu coraz bardziej popularne stają się ekologiczne produkty przetworzone: wędliny, nabiał, przekąski, napoje, słodycze, przetwory z owoców (w tym dżemy i rożnego typu desery). Coraz więcej super- i hipermarketów powiększa specjalne strefy z produktami ekologicznymi i coraz więcej małych sklepów tworzy strefy poświęcone produktom ekologicznym - mówi Monika Piwek.

Z badań opublikowanych przez Francuską Agencję Produktów Ekologicznych „Agence BIO" i Ministerstwo Zrównoważonego Rozwoju, na które powołuje się WPHI wynika, że w 2012 roku 64 proc. konsumentów francuskich spożywało produkty ekologiczne, z czego 43 proc. spożywa takie produkty minimum jeden raz w miesiącu. 71 proc. konsumentów deklaruje, że zwraca uwagę na wybór produktów przyjaznych środowisku, a 75 proc. chciałoby, by ich dzieci spożywały produkty ekologiczne w stołówkach przedszkolnych i szkolnych.

- Warto zwrócić uwagę na to, że 19 proc. badanych oceniało, iż pewne kategorie produktów ekologicznych są trudno dostępne np. mięso i drób, a także niektóre owoce i warzywa - mówi Monika Piwek.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH