Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wpływ rosyjskiego embarga na certyfikację w produkcji owoców i warzyw

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-09-2014, 13:52
Wpływ rosyjskiego embarga na certyfikację w produkcji owoców i warzyw
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Rosyjskie embargo jest przyczyną niepokoju wśród producentów i wymaga od nich podjęcia wysiłku w odnalezieniu się w nowej sytuacji. Ze strony rosyjskiej pojawiły się też zarzuty pod kątem jakości polskich produktów. Jak w związku z tym wygląda zainteresowanie certyfikacją?

- Certyfikacje, które prowadzimy np. GLOBALGAP nie były warunkiem współpracy handlowej z Rosją. Kraj ten miał swoje wymagania odmienne od wymagań funkcjonujących w innych państwach - mówi w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

- W związku z tym zainteresowanie certyfikacją nie powinno być mniejsze. Jednakże wzrost liczby certyfikacji może się zmniejszać z powodu trudniejszej sytuacji finansowej producentów. Z drugiej strony producenci będą zmuszeni poszukiwać innych rynków zbytu, a tu z kolei certyfikacja może być warunkiem podjęcia współpracy handlowej. Niektóre kraje wschodnie, szczególnie te tworzące Unię Celną z Rosją, mają ostrzejsze wymagania dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów niż kraje UE - dodaje.

Kluczowa jakość surowca
Warto tutaj przybliżyć kwestie samych norm i standardów podlegających certyfikacji. Wiele się mówi o systemach zarządzana mających na celu zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Wdrażane są coraz to bardziej zaawansowane standardy, wymagane są różne rodzaje certyfikacji.

A jednak cokolwiek by nie uczynić w kolejnych etapach produkcji, jakość surowca jest kluczowa. Od niego bowiem uzależniony jest dalszy sukces przetworzonej żywności. W jaki sposób zatem uzyskać większą pewność, że dostarczone surowce roślinne są bezpieczne? W jaki sposób uzyskać pewność, że dostarczane świeże owoce, warzywa i grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi?

- Jednym ze sposobów, który może być pomocny w osiągnięciu postawionego celu, jest wdrożenie systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. TÜV Rheinland Polska w zakresie swojej działalności oferuje certyfikację wg standardów funkcjonujących w obszarze pierwotnej produkcji rolnej. Takim standardem jest na przykład GLOBALG.A.P., który m.in. określa wymagania w uprawie owoców, warzyw i grzybów - tłumaczy Małgorzata Kręcka.

Celem standardu jest zapewnienie uzyskania bezpiecznego produktu o jakości na poziomie akceptowalnym/określonym przez odbiorcę przy zachowaniu bezpiecznych warunków pracy i ochrony środowiska. Kluczowe dla bezpieczeństwa i jakości jest prawidłowa ocena zagrożeń występujących na etapie produkcji pierwotnej jest, gdyż kontrole prowadzone na dalszych etapach produkcji nie są w stanie wyeliminować wielu pierwotnych zanieczyszczeń.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH