Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wraca moda na kiszonki

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 25-07-2017, 16:32
Wraca moda na kiszonki
fot. shutterstock

- Rośnie popularność produktów kiszonych i to bardzo dobrze, bo coraz więcej polskich konsumentów ma problemy z jelitami i zaburzenia trawienne. Zaleca się im stosowanie probiotyków, najlepiej naturalnych – które są zawarte właśnie w kiszonkach, kapuście kiszonej czy ogórkach kiszonych. Wspierają florę jelitową bardzo korzystnie, dodatkowo zawierają witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Nie ma przeciwwskazań, żeby zdrowe osoby codziennie spożywały kiszonki – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Hanna Stolińska – Fiedorowicz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

Kisić można praktycznie wszystkie warzywa. Zdaniem ekspertów jest to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać - informuje PAP.

Najczęściej raczymy się kiszonymi górkami, kapustą czy burakami, ale oczywiście możliwości są dużo większe.

Tadeusz Dylewski z firmy Żywe Kultury, która produkcją kiszonek zajmuje się od kilku lat, dodaje, że kiszenie w naszej kulturze funkcjonuje od dawna. Jest to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, trochę zapomniana.

- Kiszonki są obecne w każdej kulturze. W Afryce kisi się mleko, w Szwecji śledzie. Fermentacja wpisana jest najbardziej w kulturę Słowian i Rosjan jak i kulturę Dalekiego Wschodu, bo kimchi to też kiszonka, ostatnio bardziej modna niż nasze polskie ogórki. - Zajmuję się probiotykami, które opierają się na filozofii pożytecznych mikroorganizmów, bakterii probiotycznych, zacząłem trochę szukać i bawić się tym, ze względu na to, że bakterie kwasu mlekowego odpowiadają m.in. za odporność naszego organizmu, zwalczają wolne rodniki, przyspieszają trawienie. Dlatego firma Żywe Kultury kisi niemal wszystko: rzodkiewki, cukinię a nawet arbuza. Dzisiaj wszyscy spożywamy sporo żywności wysoko przetworzonej, która jest napakowana wolnymi rodnikami, bakterie kwasu mlekowego są w stosunku do nich w opozycji. A jeśli to kogoś nie przekonuje, to warto wiedzieć, że kiszonki są również bardzo dobre i skuteczne na kaca - dodaje pół żartem pół serio Tadeusz Dylewski. 

- Nasze hity produktowe to marchew z imbirem, wszystkie kiszonki z burakiem, rzodkiewki kiszone, pomidory kiszone. Prozdrowotne odżywianie jest na czasie i nasze kiszonki wpisują się w ten trend, widzimy rosnące zainteresowanie produktami kiszonymi - zapewnia Tadeusz Dylewski.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książek o trendach w kuchni azjatyckiej oraz "Polish Culinary Paths" i blogerka, podkreśla, że Polska powinna wykorzystać światową modę na kiszonki. - Od jakiegoś czasu na świecie można zaobserwować trend na kimchi, czyli kiszonkę koreańską. Szkoda, że jako Polacy nie potrafimy na szerszą skalę sprzedać kiszonej kapusty czy ogórka. To, że odeszliśmy od kiszonek miało wpływ na pogorszenie się naszego zdrowia jako społeczeństwa – dodaje.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH