Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wygaszenie systemu kwotowego przyniosłyby spadek cen cukru o 20 proc. do 2020 r.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-04-2013, 16:35

- Wspieramy Komisję Europejską w jej staraniach o wygaszenie systemu kwotowego i liberalizację rynku cukru, bo przemysł cukrowniczy zapewnia najwyższe korzyści społeczne, gdy jest zorientowany rynkowo oraz gdy cechuje go silna wewnętrzna konkurencja - tak brzmi opinia Centrum im. A.Smitha, którą zawarto w analizie pod kierunkiem prof. dr hab. Aleksandra Surdeja.

- Kilkuletnie funkcjonowanie wprowadzonego w 2006 roku systemu wspólnej organizacji rynku cukru pokazuje, że zdecydowanymi przegranymi tej
reformy są konsumenci i przetwórcy cukru, którzy "słono przepłacają" za niedobór na rynku cukru, który pojawił się jako "nieoczekiwany, uboczny efekt" reformy. Szacuje się, że tylko w Polsce konsumenci ponieśli dodatkowe koszty znacznie przewyższające 2 miliardy złotych - podano w analizie.

Jak czytamy w opracoaniu, wydaje się, że w dłuższej perspektywie na reformie nie skorzysta również sektor producentów buraków cukrowych i producentów cukru. - Obserwowany wzrost wydajności stwarza im możliwość wzrostu produkcji i dochodów bez mechanizmu kwotowania i ochrony przed zagraniczną konkurencją. Istnieją wskazania, że poprawa jakości nasion, wyższa kultura plantatorów oraz lepsza organizacja skupu i przetwarzania pozwolą czołowym producentom cukru w UE produkować po kosztach zbliżonych do kosztów producentów cukru z trzciny cukrowej - napisano.

Centrum im. A.Smitha twierdzi, że można również oczekiwać, że w wyniku zniesienia systemu ograniczeń kwotowych wzrośnie ponownie wielkość produkcji buraka cukrowego i produkcji cukru w Polsce.

- Sugerowane przez Komisję Europejską zmiany przyniosłyby spadek cen cukru o 20 proc. do 2020. Otwarcie rynku umożliwiłoby elastyczne kształtowanie importu oraz uwolniłoby potencjalnych eksporterów cukru z UE od oskarżeń o "nieuczciwą konkurencję", uzasadnianych wskazaniem na obecnie istniejący system cen minimalnych oraz ceł importowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kupiec z branży 09-04-2013, 18:47:
TEN RAPORT TO ZWYKŁY BEŁKOT.nic nie wnoszący do sprawy.ograniczenia powinny być zniesione tak jak zrobiono to w indiach kilka dni temu. dlaczego cukier miałby stanieć o 20% a nie 27%?niech decyduje rynek! w styczniu 2004 był po 1.70/kg,w maju -3,20,później na poziomie 2,50-2,80 .wiosna 2011 3,00- 4,50 .w 2012 -3,50 do 3,20/kg.dzisiaj w hurcie A,25 kg kosztuje ok. 3,00/kg przy zakupie 24tony.ceny netto.jeżeli ktoś chce może sobie wyliczć ile % zdrożał ,a ile staniał! ale dlaczgo 20%?
  • Konsument 08-04-2013, 15:23:
Zatem trzeba natychmiast lobbować za odejściem od systemu kwotowego. Spadek cen cukru o 20%, oznacza potężne osłabienie presji inflacyjnej i prawdopodobnie spadek cen wielu produktów. Dla plantatorów, a przede wszystkim dla producentów cukru z Krajową Spółką Cukrową włącznie, oznaczać to będzie nareszcie "zwinięcie" parasola ochronnego o quazi monopolistycznym charakterze i zmuszenie do rzeczywistej optymalizacji biznesowej, nade wszystko w aspekcie kosztów. Nic tak nie działa korzystnie dla rynku jak prawa popytu i podaży i uczciwa konkurencja!!!
  • Taxi-gsm 08-04-2013, 11:28:
Przeczytałem z uwagą, choć nie bez emocji Opinię Centrum im. A.Smitha, którą zawarto w analizie pod kierunkiem prof. dr hab. Aleksandra Surdeja.Jej treść przypomina mi opis wnętrza telewizora przez polonistę.Obok wielu błędów, niektórych śmiesznych opinia jest zbiorem ogólnie dostępnych faktów i niczego więcej. Jest prawdą, iż zyski producentów cukru, w tym KSC są kuriozalne i pieniądze które dostają w prezencie od odbiorców przemysłowych i klientów, to nieustająca gwiazdka. Problem, w tym że nieodpowiedzialne gadanie, iż "poprawa jakości nasion, wyższa kultura plantatorów (pewnie więcej czytają) oraz lepsza organizacja skupu i przetwarzania pozwolą czołowym
producentom cukru w UE produkować po kosztach zbliżonych do kosztów producentów cukru z trzciny cukrowej". Głupota, czy sabotaż. I dalej: "Wspieramy Komisję Europejską w jej staraniach o wygaszenie systemu
kwotowego i liberalizację rynku cukru, bo przemysł cukrowniczy zapewnia najwyższe korzyści społeczne, gdy jest zorientowany rynkowo oraz gdy cechuje go silna wewnętrzna konkurencja." Bełkot nawet nie "naukawy". To głos raczej z Centrum Ogrodniczego.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH