REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wymiana handlowa na unijnym rynku pomidorów i ich przetworów

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie Comext, Eurostat
  • Data: 28-01-2011, 10:54
Wymiana handlowa na unijnym rynku pomidorów i ich przetworów

Jak wynika z najnowszego raportu dotyczącego unijnego rynku pomidorów oraz ich przetworów sporządzonego dla wszystkich państw członkowskich, w sezonie 2009/2010 łączny wolumen importu świeżych pomidorów do unijnej „27" wyniósł 479,5 tys. ton, a w analogicznym okresie eksport tych produktów odpowiednio 126,8 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Ze wspomnianej wielkości około 366,6 tys. ton sprowadzonych świeżych pomidorów stanowiły dostawy z Maroka, a pozostała ilość (189,4 tys.
ton) zaimportowana została między innymi z Turcji - 117,6 tys. ton, Izraela - około 30 tys. ton oraz z Senegalu i Tunezji, a także śladowe ilości z Syrii i Macedonii.

Tym samym dostawy marokańskich pomidorów stanowiły w omawianym okresie sezonu 2009/2010 około 60% łącznego wolumenu importu. Natomiast w przypadku eksportowanych z Unii pomidorów świeżych większość trafiła w omawianym okresie poprzedniego sezonu do Rosji - ponad 60 tys. ton, a pozostała ilość do Norwegii i Szwajcarii.

Natomiast w przypadku przetworów pomidorowych ich łączna ilość zaimportowana w sezonie 2009/2010 wyniosła odpowiednio dla przecieru pomidorowego niecałe 190,5 tys. ton, dla sosów pomidorowych około 20,0 tys. ton, soku pomidorowego odpowiednio zaledwie 5 tys. ton i
pomidorów puszkowanych w całości bez skórki - poniżej 20 tys. ton.

Dostawy przecieru pomidorowego zdominowane zostały przez chiński produkt, którego łączny import w omawianym okresie przekroczył 178 tys. ton. W przypadku importu przetworów pomidorowych od lat w czołówce największych odbiorców znajduje się rynek włoski - w poprzednim sezonie łącznie kraj ten sprowadził niecałe 82 tys. ton przecieru z czego ponad 66,0 tys. ton stanowił produkt z Chin.

W sezonie 2009/2010 kraje unijne wyeksportowały w sumie około 220 tys. ton przecieru pomidorowego, dokładnie 200 tys. ton pomidorów puszkowanych w całości bez skórki oraz 50 tys. ton sosów pomidorowych i nieznaczną ilość około 5 tys. ton soku pomidorowego.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH