REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wysokie ceny surowców wpływają na ceny żywności ekologicznej

  • dlahandlu.pl
  • Autor: www.dlahandlu.pl
  • Data: 08-06-2011, 12:26

- W Polsce konsumenci wciąż rzadko sięgają po żywność ekologiczną ze względu na jej wysoką cenę. W dużej mierze spowodowana jest ona wyższą ceną surowca, ponieważ produkcja ekologiczna związana jest z większym nakładem pracy i znacznie niższymi plonami. Do tego dochodzą jeszcze takie czynniki jak trudno dostępny surowiec czy wysokie koszty jego transportu - mówi Robert Saluda, prezes Mleczarni EkoŁukta, produkującej ekologiczny nabiał - informuje www.dlahandlu.pl.

REKLAMA

W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, ekologiczni rolnicy nie stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność uprawy i hodowli, co w znacznym stopniu wpływa na wydajność produkcji.

Robert Saluda zwraca uwagę, że określenie "żywność ekologiczna" używane jest zamiennie 
z określeniem „zdrowa żywność". - Warto jednak pamiętać, że o ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych - dodaje.

Produkcja żywności ekologicznej obwarowana jest szeregiem nakazów, a finalny produkt musi spełniać określone w ramach konwencji europejskiej normy. Regulacje prawne zabraniają m.in. dodawania do żywności środków barwiących, słodzących i zapachowych, innych niż naturalne. Zabronione jest także stosowanie GMO oraz syntetycznych kwasów tłuszczowych typu trans.

Mleko produkowane przez krowy w systemie ekologicznym w porównaniu z mlekiem od krów z chowu konwencjonalnego ma wyższą wartość odżywczą: zawiera więcej tłuszczu, wapnia i witaminy C. Stwierdza się w nim także z reguły wyższy poziom witaminy E, prowitaminy A oraz CLA (sprzężonego kwasu linolenowego).

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 08-06-2011, 13:10:
Ostatnio "afera ogórkowa" powinna wszystkich, jednoznacznie przekonać wszystkich o bezsensowności produkcji i konsumpcji tzw. "ekologicznej" żywności. Niemcy są największym producentem i konsumentem żywności "BIO", a jak widać powstały tam, zapewne właśnie w jakiejś hodowli "bio", zmutowany wirus truje i morduje ludzi.
Najlepsza ekologiczna żywność to taka od rolnika, bez certyfikacji. Jak rolnik produkuje tak jak to robił od dziesiątków lat, to żadne certyfikacje nie zmuszą go, aby produkował bardziej ekologicznie, niż produkuje. Ktoś sobie wymyślił dobry interes, na którym można zarabiać miliardy, wystarczy wymyśleć jakiejś bzudy typu "efekt cieplarniany", "zdrowa żywność=ekożywność" i głupi ludzie, naiwni, to kupią.
Zawsze byłem zwolennikiem żywności tradycyjnej, mi osobiście nie przeszkadza jak coś jest eko, ale to, że produkt jest eko nie przesądza w żadnym wypadku o jego jakości czy co najważniejsze, smaku.
W Polsce powinno się dużo bardziej przyłożyć do produkcji żywności tradycyjnej wysokiej, jakości żywności GI, a dodatkowo promować Zintegrowaną Produkcję, dużo lepszą od "Eko".
  • regionalnesmaki 08-06-2011, 13:09:
Ostatnio "afera ogórkowa" powinna wszystkich, jednoznacznie przekonać wszystkich o bezsensowności produkcji i konsumpcji tzw. "ekologicznej" żywności. Niemcy są największym producentem i konsumentem żywności "BIO", a jak widać powstały tam, zapewne właśnie w jakiejś hodowli "bio", zmutowany wirus truje i morduje ludzi.
Najlepsza ekologiczna żywność to taka od rolnika, bez certyfikacji. Jak rolnik produkuje tak jak to robił od dziesiątków lat, to żadne certyfikacje nie zmuszą go, aby produkował bardziej ekologicznie, niż produkuje. Ktoś sobie wymyślił dobry interes, na którym można zarabiać miliardy, wystarczy wymyśleć jakiejś bzudy typu "efekt cieplarniany", "zdrowa żywność=ekożywność" i głupi ludzie, naiwni, to kupią.
Zawsze byłem zwolennikiem żywności tradycyjnej, mi osobiście nie przeszkadza jak coś jest eko, ale to, że produkt jest eko nie przesądza w żadnym wypadku o jego jakości czy co najważniejsze, smaku.
W Polsce powinno się dużo bardziej przyłożyć do produkcji żywności tradycyjnej wysokiej, jakości żywności GI, a dodatkowo promować Zintegrowaną Produkcję, dużo lepszą od "Eko".

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH