Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wywiad z prezesem Eskimosa

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 31-10-2013, 11:29
Wywiad z prezesem Eskimosa
Stanisław Sulima, prezes Eskimosa

O tym jak branża mrożonek będzie się zmieniać oraz o planach Eskimosa opowiada serwisowi www.portalspozywczy.pl Stanisław Sulima, prezes Eskimosa.

Jak Pana zdaniem ewoluuje I bedzie wyglądał polski rynek przetwórstwa warzywno-owocowego w perspektywie 5 lat?  

Jeżeli spojrzymy na rynek przetwórstwa owocowo-warzywnego to nie należy spodziewać się wielkich zmian, szczególnie w segmencie mrożonek. W ostatnich latach większość zakładów przetwórczych przeszła gruntowną modernizację, poziomem technicznym i technologicznym nie odbiegamy od standardów w UE. Jesteśmy liderem w eksporcie mrożonych owoców i drugim po Belgii mrożonych warzyw w Europie. Patrząc w przyszłość chciałbym zwrócić uwagę na zagrożenia jakie pojawiają się przed branżą, a w szczególności na braki odpowiedniej jakości surowców do przetwórstwa. Tak dzieje się np. z truskawką odmiany Senga-Sengana, najlepszej do przetwórstwa i cenionej przez odbiorców nie tylko w Europie, ale trudnej i pracochłonnej w uprawie.

Rolnicy przechodzą na odmiany deserowe, łatwiejsze w produkcji i odporniejsze w dystrybucji, w efekcie ilości upraw tych pierwszych systematycznie maleją. Rosnące koszty i pogłębiające się braki chętnych do pracy w rolnictwie, zachwiana proporcja uzyskiwanych cen za owoce i warzywa w stosunku do zbóż i roślin oleistych (duży popyt do produkcji bio-komponentów) stanowi zagrożenie dla produkcji tradycyjnych surowców dla naszej branży wymagających dużego nakładu pracy ręcznej.

W którym kierunku Pana zdaniem pójdzie ta branża? Czy należy spodziewać się silnej konsolidacji i specjalizacji czy wręcz przeciwnie?

O konieczności konsolidacji i specjalizacji mówi większość ekspertów od wielu lat. Jednak struktura pozostaje taka sama, powstają dodatkowo nowe małe i średnie zakłady zwiększające rozdrobnienie.

Dzisiaj wszyscy produkują wszystko, często w małych seriach przy konieczności ponoszenia dużych nakładów na skomplikowany park maszynowy gwarantujący właściwą jakość produktu, czy też wdrażanie i stosowanie standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jeżeli weźmiemy pod uwagę zagrożenia, o których mówiłem wcześniej, czyli nieuchronnym wzroście kosztów surowców pozostanie nam szukanie obniżki kosztów operacyjnych - trudno liczyć że zrekompensują je nasi odbiorcy. 
Przemyślana konsolidacja i specjalizacja pozwoli na lepsze wykorzystanie majątku zarówno materialnego jak i intelektualnego. Zmniejszy wpływ szkodliwej rywalizacji zarówno o dostawców (konieczność wprowadzenia pełnej współpracy i kontraktacji) jak i odbiorców (równoważenie podaży do popytu).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 290) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH