Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyższe ceny warzyw z ubiegłorocznej produkcji na Broniszach

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: Bronisze
  • Data: 12-01-2016, 14:17
Wyższe ceny warzyw z ubiegłorocznej produkcji na Broniszach
Wzrosły ceny warzyw z ubiegłorocznej produkcji na Broniszach/ fot. shutterstock

W ciągu ostatnich trzech tygodni wzrosły ceny m.in. kapusty, marchwi, pietruszki i ziemniaków. Przy temperaturze poniżej -10 oC sprzedaż na wolnym powietrzu była ograniczona. Teraz przy dodatnich temperaturach liczba sprzedawców zwiększyła się. Obecnie daje się zauważyć systematyczny wzrost cen warzyw z ubiegłorocznej produkcji.

Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie cena kilograma na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2014 r.

Większość warzyw wyprodukowanych w 2015 roku jest droższa, w porównaniu z ceną ze styczna 2014 roku. Jest to wynikiem ubiegłorocznej suszy, która wpłynęła na mniejsze plony warzyw gruntowych. Cebula w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach sprzedawana jest w cenie od 1,00 zł do 1,16 zł za kilogram (opakowania 15 kg). Marchew z krajowej produkcji jest w cenie hurtowej od 1,30 do 1,65 zł za kilogram. Jest także marchew z importu (Francja i kraje Beneluxu), w cenach takich jak krajowe. Pietruszka, której się nie importuje, jest w cenie 5 zł za kilogram.

Krajowe ziemniaki w cenie od 90 groszy do 1,30 zł za kilogram (worki 15 kg). Porównując z ubiegłym rokiem cena jest dwukrotnie wyższa. Ale w 2015 r. zebraliśmy 18 proc. mniej ziemniaków niż w 2014 r. (według danych GUS - 6,3 mln. ton). 

Spadają za to ceny krajowych warzyw szklarniowych. Polskie pomidory malinowe są w cenie od 50 zł do 100 zł za karton 6 kg ( 8,30 zł – 16 zł za kilogram). W podobnej cenie są sprowadzane z Hiszpanii pomidory malinowe. Według informacji otrzymanych od importerów, specjalnie pod potrzeby polskich konsumentów, rolnicy hiszpańscy produkują pomidory malinowe.

Jednak Polacy bardziej cenią sobie pomidory krajowe ze względu na ich smak. Krajowe ogórki szklarniowe są o tej porze droższe od importowanych. Cena ogórków polskich waha się od 11 do 12 zł za kilogram. Hiszpańskie są o połowę tańsze. Jednak, jak na tę porę roku, ze względu na dość wysokie temperatury i wysoką podaż, polska produkcja spod osłon jest o 70 proc. tańsza w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Nadal trwa sezon cytrusowy. Cytryny od 2,60 do 6 zł za kilogram. Najdroższe są hiszpańskie. Pomarańcze od 2,60 do 5,50 w ofercie hurtowej (opakowania po 10 kg). Najchętniej kupowane są pomarańcze hiszpańskie, ale są one najdroższe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH