Wzrósł chiński eksport puszkowanych owoców
W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku Chiny wyeksportowały więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego puszkowanych brzoskwiń - w sumie było to ponad 78 tys. ton wobec 66,3 tys. ton przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.
Najwięcej z tych dostaw trafiło na amerykański rynek - 23,5 tys. ton oraz do Japonii - 21,0 tys. ton. Ponadto 6,5 tys. ton dostarczono do Tajlandii i po około 530 tys. ton do Kanady, Rosji i Meksyku.
W tym samym okresie eksport puszkowanychmoreli wyniósł 6,6 tys. ton, puszkowanych chińskich gruszek odpowiednio 36,3 tys. ton i mieszanek owocowych w puszce - 48,6 tys. ton. W przypadku puszkowanych moreli najwięcej ich skierowano do Rosji i Francji, puszkowanych gruszek do USA i Tajlandii, natomiast mieszanki owocowe zdominowały amerykański i kanadyjski rynek.
Jednak prawdziwym hitem eksportowym okazały się być puszkowane mandarynki z wynikiem 225,5 tys. ton wyeksportowanych z Chin w pierwszych siedmiu miesiącach. Dla porównania przed rokiem było to nieco mniej - 201,7 tys. ton.
Aż 107,6 tys. ton mandarynek w puszce sprowadziły Stany Zjednoczone, ponad 32,0 tys. ton Japonia oraz 28,1 tys. ton Niemcy i około 1,5 tys. ton Tajlandia.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!