Wzrósł eksport przecieru pomidorowego w pierwszym kwartale 2010 r.
W pierwszym kwartale bieżącego roku eksport przecieru pomidorowego z Chin wyniósł 263,4 tys. to wobec 168,5 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews Canned Foods/Tomatoes 2010.
W tym samym czasie Turcja wyeksportowała niecałe 35 tys. ton wobec 26,6 tys. ton w pierwszym kwartale 2008 roku, a wolumen eksportu ze Stanów Zjednoczonych wyniósł w okresie styczeń - marzec 2010 - 62,5 tys. ton wobec 61,3 tys. ton przed rokiem.
Największe ilości chińskiego przecieru pomidorowego trafiły w omawianym okresie na rynek włoski - 28,4 tys. to oraz rosyjski - 18,3 tys. ton. Ponadto ponad 15 tys. to sprowadziła Nigeria, 14 tys. ton Algieria oraz 11,4 tys. ton Ghana i 10,1 tys. ton Polska. W przypadku dostaw tureckiego produktu 9,3 tys. ton dostarczono do Iraku, 5,4 tys. ton do Arabii Południowej oraz 2,9 tys. ton do Japonii i 2 tys. ton do Kuwejtu.
Najwięcej amerykańskiego przecieru natomiast sprowadzili Włosi - prawie 12 tys. ton, 11,8 tys. ton zaimportowała Meksyk i niecałe 11 tys. ton Kanada.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!