Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosła liczba producentów ekologicznych

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 13-10-2017, 10:16
Wzrosła liczba producentów ekologicznych
fot. Shutterstock

- W 2016 r., po dwóch latach spadku liczby producentów ekologicznych w Polsce, nastąpiła zmiana tendencji. W porównaniu do 2015 r., liczba producentów ekologicznych wzrosła o 1,6 proc. – wynika z najnowszego Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016 przygotowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W analizowanym okresie istotnie zwiększyła się liczba producentów ekologicznych w województwach: kujawsko-pomorskim (o 28,8 proc.), mazowieckim (o 14,5 proc.) i lubelskim (o 8,7 proc.). W województwie zachodniopomorskim stwierdzono natomiast zmniejszenie ich liczby o 15,2 proc.

W 2016 r., wg stanu na 31 grudnia, działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 375 producentów ekologicznych. Podobnie jak w 2015 r. najliczniejszą grupą byli producenci rolni – 22 435 osób (tj. 96 proc. wszystkich producentów ekologicznych). Pozostali producenci prowadzili działalność w zakresie: przygotowania (705 podmiotów, które stanowiły 3 proc. wszystkich producentów ekologicznych), wprowadzania na rynek produktów ekologicznych z wyłączeniem importowanych z państw trzecich (720 producentów, którzy stanowili 3,1 proc. wszystkich producentów ekologicznych), dostawy kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego (143 producentów, którzy stanowili 0,6 proc. wszystkich producentów ekologicznych), wprowadzania na rynek produktów ekologicznych importowanych z państw trzecich (120 producentów, którzy stanowili 0,5 proc. wszystkich producentów), zbioru ze stanu naturalnego i pszczelarstwa (odpowiednio 37 i 32 producentów, którzy stanowili łącznie 0,3 proc. wszystkich producentów).

Jak wynika z raportu, w ubiegłym roku struktura ekologicznych użytków rolnych była podobna. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały rośliny na paszę 172 681,62 ha, (32,2 proc.). Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska, które obejmowały powierzchnię 137 497,49 ha (25,6 proc.). Uprawy zbóż, o powierzchni 101 147,80 ha, stanowiły 18,9 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych. Udział tych trzech kategorii upraw stanowił 76,7 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych, a więc o 3,5 punktu procentowego mniej niż w 2015 r.

Stwierdzono zwiększenie wielkości produkcji upraw zbóż, owoców, warzyw i ziemniaków w porównaniu do 2015 r. Najbardziej wzrosła produkcja warzyw (o 42,4 proc.) i ziemniaków (o 20,2 proc.). Produkcja zbóż wzrosła o 17 proc., a owoców o 15,7 proc.

Trzeba jednak przyznać, że gospodarstwa ekologiczne w Polsce charakteryzują duże rozdrobnieniem. Zdecydowaną większość ekologicznych gospodarstw rolnych stanowią gospodarstwa o powierzchni do 50 ha (średnio 22 ha), co wynika m.in. ze specyfiki produkcji metodami ekologicznymi.

Czytaj więcej na farmer.pl 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH