Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosła produkcja mrożonych warzyw

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 17-04-2012, 11:23
Wzrosła produkcja mrożonych warzyw
Wzrost produkcji mrożonych warzyw obserwowany jest już od dłuższego czasu

Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja mrożonych warzyw w 2011 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 517 tys. t. i wzrosła o 2,4 proc. w porównaniu do roku poprzedniego, oraz o 9,8 proc. wobec 2009 roku. Na zwiększenie krajowej produkcji mrożonek warzywnych z pewnością wpłynęły większe zbiory warzyw, uwarunkowane znacznie lepszymi czynnikami pogodowymi w porównaniu do lat wcześniejszych. Zdecydowanie silny wzrost produkcji widoczny był bowiem dopiero w drugiej połowie ubiegłego roku - oceniają analitycy Banku BGŻ.

 Według GUS, w okresie od lipca do grudnia zakłady przetwórcze, o których mowa, wytworzyły 336 tys. ton mrożonych warzyw tj. aż o 7,6% więcej w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej.

Niemniej należy zauważyć, że wzrost produkcji mrożonych warzyw obserwowany jest już od dłuższego czasu. Powołując się na dane IERiGŻ-PIB, można stwierdzić, że wolumen produkcji mrożonych warzyw w kraju od 2004 do 2010 roku zwiększył się aż o blisko 34 proc. Wynikał on przede wszystkim z rosnącego zapotrzebowania na mrożone warzywa na rynku krajowym. Wyraźnej tendencji wzrostowej w przypadku eksportu polskich mrożonek jednak się nie zauważa.

W 2011 roku, według Instytutu (Rynek Rolny, kwiecień 2012), łączna sprzedaż za granicę krajowych mrożonych warzyw wyniosła 329 tys. t, i była o 7 proc. niższa w porównaniu do roku poprzedniego. Niemniej należy oczekiwać, że w 2012 roku w wyniku wzrostu produkcji mrożonek, ich eksport wzrośnie. Z drugiej jednak strony hamująco na dynamikę jego wzrostu może oddziaływać gorsza sytuacja ekonomiczna w strefie Euro, która powodować może mniejszy popyt na mrożonki.

Obecnie na rynku europejskim, sytuacja jeśli chodzi o mrożone warzywa jest jednak dość stabilna.

Jak podaje Foodnews (nr 13/2012), za wyjątkiem słodkiej kukurydzy, nie ma aktualnie problemów z brakiem zapasów kluczowych mrożonych warzyw na rynku Unii Europejskiej. Ceny również są stosunkowo stabilne. Mrożone kalafiory z Polski kosztują 0,51-0,55 EUR/kg, cena mrożonych brokułów to 0,60-0,62 EUR/kg. Niemniej w ostatnich tygodniach zauważane było wzmożone zainteresowanie mrożonym groszkiem, co spowodowało pewne ożywienie w cenach. Ceny polskiego mrożonego groszku (II klasy w opakowaniach po 25 kg) według Foodnews kształtują się na poziomie 0,72 EUR/kg, wobec 0,65 EUR/kg w ostatnich tygodniach minionego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH