Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły zapasy jabłek w UE

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2016, 15:22
Wzrosły zapasy jabłek w UE
fot. shutterstock

Na początku lutego br. (wg szacunków World Apple and Pear Association) zapasy jabłek w UE wynosiły 3,67 mln ton i były większe o 0,3 proc., a w Polsce wynosiły 1,07 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a na początku marca spadły do 840 tys. ton, wobec 724 tys. ton w 2015 r. Największe od wielu lat krajowe zapasy jabłek i brak dużego rynku zbytu jakim była Rosja przyczyniły się do stagnacji cen w połowie kwartału i powolnego obniżania się cen skupu owoców pod koniec marca br. - informuje IERiGŻ.

W marcu 2016 r., w porównaniu z marcem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportujące były mniejsze o 8 proc., a zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły o 21 proc. mniej. Natomiast ceny jabłek na rynkach hurtowych były wyższe o 15 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych o 8 proc.

- Cena gruszek na rynku hurtowym (częściowo pochodzących z importu) nie zmieniła się, a w skupie w spółdzielniach ogrodniczych gruszki potaniały o 17. Na rynkach hurtowych podrożały cytryny (o 47 proc.), winogrona (o 15 proc.) oraz mandarynki i pomarańcze (po 3 proc.). Potaniały jedynie banany (o 4 proc.) - informują eksperci IERiGŻ.

W marcu br. w porównaniu z lutym 2016 r. ceny jabłek w spółdzielniach ogrodniczych nie zmieniły się. Na rynkach hurtowych jabłka potaniały o 3 proc., w skupie na eksport o 7 proc., a ceny surowca do tłoczenia na sok obniżyły się o 10 proc. Gruszki na rynkach hurtowych były tańsze o 2 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych podrożały o 8 proc. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny winogron (o 9 proc.), mandarynek (o 4 proc.), bananów (o 3 proc.), oraz pomarańcz (o 2 proc.). Potaniały natomiast cytryny (o 3 proc.).

Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lutym 2016 r. w relacji do lutego 2015 r. zwiększyły się o 13,6 proc., przy stabilnych cenach żywności i napojów bezalkoholowych. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 33,7 proc.), podrożały też owoce jagodowe (o 27,1 proc.), pestkowe (o 13,4 proc.), cytrusowe (o 11,4 proc.), a także owoce suszone i orzechy (o 4,0 proc.). Nie zmieniły się ceny bananów. Przetwory owocowe były droższe o 4,5 proc., a owoce mrożone potaniały o 2,5 proc. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w styczniu 2016 r. w relacji do stycznia 2015 r. była mniejsza o 19 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH