REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrosły zapasy jabłek w UE

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2016, 15:22
Wzrosły zapasy jabłek w UE
fot. shutterstock

Na początku lutego br. (wg szacunków World Apple and Pear Association) zapasy jabłek w UE wynosiły 3,67 mln ton i były większe o 0,3 proc., a w Polsce wynosiły 1,07 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a na początku marca spadły do 840 tys. ton, wobec 724 tys. ton w 2015 r. Największe od wielu lat krajowe zapasy jabłek i brak dużego rynku zbytu jakim była Rosja przyczyniły się do stagnacji cen w połowie kwartału i powolnego obniżania się cen skupu owoców pod koniec marca br. - informuje IERiGŻ.

REKLAMA

W marcu 2016 r., w porównaniu z marcem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportujące były mniejsze o 8 proc., a zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły o 21 proc. mniej. Natomiast ceny jabłek na rynkach hurtowych były wyższe o 15 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych o 8 proc.

- Cena gruszek na rynku hurtowym (częściowo pochodzących z importu) nie zmieniła się, a w skupie w spółdzielniach ogrodniczych gruszki potaniały o 17. Na rynkach hurtowych podrożały cytryny (o 47 proc.), winogrona (o 15 proc.) oraz mandarynki i pomarańcze (po 3 proc.). Potaniały jedynie banany (o 4 proc.) - informują eksperci IERiGŻ.

W marcu br. w porównaniu z lutym 2016 r. ceny jabłek w spółdzielniach ogrodniczych nie zmieniły się. Na rynkach hurtowych jabłka potaniały o 3 proc., w skupie na eksport o 7 proc., a ceny surowca do tłoczenia na sok obniżyły się o 10 proc. Gruszki na rynkach hurtowych były tańsze o 2 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych podrożały o 8 proc. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny winogron (o 9 proc.), mandarynek (o 4 proc.), bananów (o 3 proc.), oraz pomarańcz (o 2 proc.). Potaniały natomiast cytryny (o 3 proc.).

Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lutym 2016 r. w relacji do lutego 2015 r. zwiększyły się o 13,6 proc., przy stabilnych cenach żywności i napojów bezalkoholowych. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 33,7 proc.), podrożały też owoce jagodowe (o 27,1 proc.), pestkowe (o 13,4 proc.), cytrusowe (o 11,4 proc.), a także owoce suszone i orzechy (o 4,0 proc.). Nie zmieniły się ceny bananów. Przetwory owocowe były droższe o 4,5 proc., a owoce mrożone potaniały o 2,5 proc. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w styczniu 2016 r. w relacji do stycznia 2015 r. była mniejsza o 19 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH