Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły zbiory warzyw gruntowych w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 23-12-2014, 12:40
Wzrosły zbiory warzyw gruntowych w Polsce
Zbiory warzyw gruntowych w Polsce są większe niż w 2013 r.

Według wynikowego szacunku GUS (grudzień 2014) zbiory warzyw gruntowych w 2014 roku wyniosły 4,614 mln ton i były o 15,2 proc. wyższe w stosunku do 2013 roku. Skala wzrostu wynika w dużej mierze z niskich zbiorów w 2013 roku, niemniej tegoroczna produkcja była relatywnie wysoka, bo o 5 proc. wyższa w porównaniu do średniej z lat 2010-2013. Warto wspomnieć, że skala wzrostu jest również zdecydowanie większa niż oczekiwano wcześniej - informują analitycy BGŻ.

We wrześniu br. GUS spodziewał się wzrostu produkcji o 8,2% r/r, czyli o 7 p.p. mniej niż w grudniu br. GUS zaznacza, że warunki do wegetacji, szczególnie w późniejszym okresie, były sprzyjające, co zapewne przyczyniło się do zwiększenia oczekiwań co do tegorocznych zbiorów. Przyczyną wzrostu, w porównaniu do roku poprzedniego są zdecydowanie wyższe plony ale również większa powierzchnia upraw warzyw gruntowych. Wzrost areału upraw wynikać mógł z lepszych warunków do siewów warzyw niż w 2013 roku, ale również być wspierany poprzez relatywnie wysokie ceny w poprzednim sezonie (2013/2014).

Szacunki GUS wskazują, że, w stosunku do roku poprzedniego, zwiększyły się zbiory wszystkich kategorii warzyw. Największy wolumenowo wzrost zanotowano w przypadku kapusty - o 174 tys. t (+17,8%), jednak największą dynamiką wzrostu charakteryzowały się warzywa z kategorii „pozostałe" - 22,4% r/r (+157 tys. t), do czego oprócz czynników plonotwórczych przyczyniła się rosnąca popularność wielu warzyw objętych tą kategorią. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Rynek owoców i warzyw - grudzień 2014) wskazuje szczególnie na wzrost produkcji porów, warzyw strączkowych czy też kukurydzy cukrowej. Biorąc pod uwagę warzywa „tradycyjne" znaczny wzrost produkcji odnotowano w przypadku kalafiorów (+17,5%), buraków ćwikłowych (+18,7%) a także cebuli (+15,4%). Jeśli chodzi o cebulę, tegoroczny wzrost produkcji ma być o 8,9 p.p. wyższy niż GUS oczekiwał we wrześniowym szacunku.

Ważną zmianą, jeśli chodzi o szacunki jest wzrost produkcji ziemniaków w 2014 roku. Oceniono, że była ona o 8,1% wyższa w stosunku do roku poprzedniego (we wrześniu GUS wskazywał na spadek zbiorów wynoszący 7,7%). Przyczyną wzrostu było przede wszystkim wyjątkowo wysokie plonowanie ziemniaków w bieżącym sezonie. GUS ocenia, że średni plon bulw był aż o 31,8% wyższy r/r i wyniósł 278 dt/ha.
Skala wzrostu podaży warzyw, jak też ziemniaków, na rynku krajowym w zdecydowanym stopniu tłumaczy spadki ich cen, które miały miejsce w drugiej połowie 2014 roku. Wysoka podaż, przy ograniczonym rynku zbytu sprzyjała również tworzeniu się wysokich zapasów warzyw, które mogą wpływać na utrzymywanie się niskiego poziomu cen w dalszej części sezonu. Jest to bardzo prawdopodobne, zwłaszcza w obliczu rosyjskiego embargo i również wysokiej podaży warzyw w pozostałych krajach UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH