REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrost plonowania warzyw gruntowych w Polsce

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 21-02-2012, 14:35

W połowie lutego br. Główny Urząd Statystyczny opublikował dane, dotyczące krajowych wyników produkcji roślinnej w 2010 roku (Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2010 r.). Przedstawione informacje o wielkości zbiorów, powierzchni upraw, a także plonach poszczególnych roślin nawiązują do wyników przeprowadzonego w 2010 roku Powszechnego Spisu Rolnego. Według opublikowanych danych, produkcja owoców z drzew, krzewów i plantacji jagodowych w 2010 roku wyniosła 2,7 mln t, a produkcja warzyw gruntowych ukształtowała się na poziomie 4,2 mln t. - piszą analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Biorąc pod uwagę zmiany jakie zaszły w produkcji ogrodniczej na przestrzeni ostatnich lat, na uwagę zasługuje jednak fakt znacznego zmniejszenia się powierzchni upraw warzyw gruntowych w odniesieniu do 2002 roku, kiedy to przeprowadzony został poprzedni Spis Rolny.

Według GUS w 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw w kraju wyniosła 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej. Dotychczas, na podstawie mniej szczegółowych badań oceniano, że powierzchnia warzyw gruntowych wzrosła w stosunku do 2002 roku, nawet do ponad 230 tys. ha. W konsekwencji, przy braku wyraźnej tendencji wzrostowej w produkcji warzyw, krajowe uprawy uważane były za wciąż mało wydajne, a średnie plony warzyw za znacznie odbiegające od wysokich poziomów w zachodnich krajach Unii Europejskiej.

Dla przykładu średni plon marchwi w Polsce w 2009 roku ("Wyniki produkcji roślinnej w 2009 r.") GUS ocenił na 309 dt/ha, tj. na poziomie o 43% niższym niż w Niemczech, gdzie zgodnie z danymi Eurostatu wynosił przeciętnie aż 545 dt/ha. Nowe wyniki wskazują zatem na znaczną poprawę w zakresie plonowania tych roślin na przestrzeni ostatniej dekady oraz zmniejszaniu się dystansu do krajów zachodnich pod względem wydajności.

W 2010 roku, który uważany był za niesprzyjający dla produkcji warzyw, plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli i buraków ćwikłowych o 18% odpowiednio do poziomu 244 i 357 dt/ha, zanotowano również wzrost średniego plonu kapusty - o 9% do poziomu 481 dt/ha.

Opisane tendencje są niewątpliwie rezultatem zmian jakie zaszły w krajowej produkcji warzyw na przestrzeni ostatnich lat. Zmieniająca się struktura gospodarstw, wzrost koncentracji i intensyfikacji produkcji miały z pewnością pozytywny wpływ na poprawę wydajności krajowych upraw warzywnych.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH