Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost zawartości akrylamidu w herbatnikach, płatkach śniadaniowych i frytkach

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Ziembicka, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności w IGI Food Consulting
  • Data: 26-05-2009, 12:35

13 maja EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował raport dotyczący wyników monitoringu poziomu akrylamidu w środkach spożywczych. Związek ten powstaje podczas termicznej obróbki żywności (powyżej 120C), na skutek reakcji węglowodanów z białkami (głównie aminokwasem - asparaginą). Liczne badania wskazują na niekorzystny wpływ akrylamidu na organizm człowieka, podejrzewany jest on m.in. o działanie neurotoksyczne i obniżanie zdolności reprodukcyjnych.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała go jako „prawdopodobnie kancerogenny dla ludzi". Problem akrylamidu w żywności został nagłośniony w 2002 r., kiedy to szwedzcy naukowcy przedstawili niepokojące wyniki badań jego zawartości w różnych produktach obecnych na rynku. W odpowiedzi na ten problem Konfederacja Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) opracowała zestaw wskazówek dotyczących metod i sposobów, które mają pomagać producentom żywności w obniżaniu poziomu akrylamidu w ich produktach.

Monitorowanie zawartości akrylamidu w środkach spożywczych obecnych na wspólnotowym rynku zostało zalecone przez KE w dokumencie wydanym 3 maja 2007 r. (2007/331/EC). Badania miały być przeprowadzone w latach 2007-2009, a ich wyniki przekazywane bezpośrednio do EFSA każdorazowo do 1 czerwca danego roku. Dane uzyskane za rok 2007 zostały już zebrane i opracowane w formie raportu. Łącznie przeanalizowano 2715 próbek różnych produktów spożywczych z następujących kategorii: frytki, chipsy ziemniaczane, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, pieczywo, płatki śniadaniowe, herbatniki, kawa palona, żywność dla dzieci w słoikach, przetworzone zbożowe produkty dla dzieci oraz inne produkty.

Grupą, w której najczęściej odnotowywano bardzo wysokie poziomy akrylamidu były chipsy ziemniaczane, jednak maksymalny oznaczony poziom wyniósł 4700 µg/kg w kategorii "inne produkty". Uzyskane wyniki zostały porównane do wyników zarejestrowanych przez KE podczas analogicznego badania w latach 2003-2006. Najwyższe poziomy akrylamidu zostały wtedy zidentyfikowane w tych samych grupach produktów, były jednak wyższe niż w obecnym raporcie za 2007 r. (maksymalny poziom 7834 µg/kg).

Ponadto w porównaniu do lat 2003-2006 odnotowano wzrost zawartości akrylamidu w grupach: herbatników, płatków śniadaniowych, frytek, produktów ziemniaczanych do przygotowania w domu, natomiast spadek w przypadku kawy palonej, pieczywa, chipsów ziemniaczanych oraz kategorii innych produktów.

W związku z faktem, że uzyskane wyniki są różne dla różnych ocenianych grup produktów, trudno oszacować, czy wspomniane narzędzia mające na celu redukcję poziomu akrylamidu okazały się skuteczne. Tym bardziej, że część wyników z 2007 r. wskazujących na znaczną poprawę w stosunku do lat poprzednich (np. dotyczących kawy) może być skutkiem przeszacowania zawartości analizowanego związku w latach 2003-2006.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH