REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrost zawartości akrylamidu w herbatnikach, płatkach śniadaniowych i frytkach

  • www.igifc.pl
  • Autor: Joanna Ziembicka, Doradca ds. Bezpieczeństwa Żywności w IGI Food Consulting
  • Data: 26-05-2009, 12:35

13 maja EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował raport dotyczący wyników monitoringu poziomu akrylamidu w środkach spożywczych. Związek ten powstaje podczas termicznej obróbki żywności (powyżej 120C), na skutek reakcji węglowodanów z białkami (głównie aminokwasem - asparaginą). Liczne badania wskazują na niekorzystny wpływ akrylamidu na organizm człowieka, podejrzewany jest on m.in. o działanie neurotoksyczne i obniżanie zdolności reprodukcyjnych.

REKLAMA

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała go jako „prawdopodobnie kancerogenny dla ludzi". Problem akrylamidu w żywności został nagłośniony w 2002 r., kiedy to szwedzcy naukowcy przedstawili niepokojące wyniki badań jego zawartości w różnych produktach obecnych na rynku. W odpowiedzi na ten problem Konfederacja Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) opracowała zestaw wskazówek dotyczących metod i sposobów, które mają pomagać producentom żywności w obniżaniu poziomu akrylamidu w ich produktach.

Monitorowanie zawartości akrylamidu w środkach spożywczych obecnych na wspólnotowym rynku zostało zalecone przez KE w dokumencie wydanym 3 maja 2007 r. (2007/331/EC). Badania miały być przeprowadzone w latach 2007-2009, a ich wyniki przekazywane bezpośrednio do EFSA każdorazowo do 1 czerwca danego roku. Dane uzyskane za rok 2007 zostały już zebrane i opracowane w formie raportu. Łącznie przeanalizowano 2715 próbek różnych produktów spożywczych z następujących kategorii: frytki, chipsy ziemniaczane, produkty ziemniaczane do przygotowania w domu, pieczywo, płatki śniadaniowe, herbatniki, kawa palona, żywność dla dzieci w słoikach, przetworzone zbożowe produkty dla dzieci oraz inne produkty.

Grupą, w której najczęściej odnotowywano bardzo wysokie poziomy akrylamidu były chipsy ziemniaczane, jednak maksymalny oznaczony poziom wyniósł 4700 µg/kg w kategorii "inne produkty". Uzyskane wyniki zostały porównane do wyników zarejestrowanych przez KE podczas analogicznego badania w latach 2003-2006. Najwyższe poziomy akrylamidu zostały wtedy zidentyfikowane w tych samych grupach produktów, były jednak wyższe niż w obecnym raporcie za 2007 r. (maksymalny poziom 7834 µg/kg).

Ponadto w porównaniu do lat 2003-2006 odnotowano wzrost zawartości akrylamidu w grupach: herbatników, płatków śniadaniowych, frytek, produktów ziemniaczanych do przygotowania w domu, natomiast spadek w przypadku kawy palonej, pieczywa, chipsów ziemniaczanych oraz kategorii innych produktów.

W związku z faktem, że uzyskane wyniki są różne dla różnych ocenianych grup produktów, trudno oszacować, czy wspomniane narzędzia mające na celu redukcję poziomu akrylamidu okazały się skuteczne. Tym bardziej, że część wyników z 2007 r. wskazujących na znaczną poprawę w stosunku do lat poprzednich (np. dotyczących kawy) może być skutkiem przeszacowania zawartości analizowanego związku w latach 2003-2006.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH