Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Z roku na rok rośnie liczba wegan

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 25-09-2013, 11:13

Raw food, czyli "surowa dieta” to jedna ze zdrowych jesiennych propozycji oczyszczenia organizmu z toksyn. Zwolennicy spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych podkreślają, że tego typu diety są lekkostrawne i wysokoenergetyczne. Jak wynika z badań, liczba wegan rośnie z roku na rok. Naukowcy przewidują, że w samych Stanach Zjednoczonych w 2019 roku weganie będą stanowić 40 proc. populacji - podaje firma Nestle Polska.

Dietetyk Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska SA przyznaje, że posiłki przygotowane według zasad diety witariańskiej są niskotłuszczowe, bezglutenowe i niskosolne. Jesień jest okresem pierwszych zbiorów młodej brukselki, cykorii, dyni czy jarmużu. W tym czasie nie brakuje także takich warzyw jak: bakłażan, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pietruszka, papryka, pomidory, pory czy rzodkiewka. Z owoców królują brzoskwinie, jeżyny, maliny, porzeczki, gruszki, jabłka oraz śliwki. Wykorzystując te sezonowe produkty, można przygotować bogate w witaminy surówki i sałatki czy świeżo wyciskane soki.

Raw food opiera się na idei wykluczającej termiczną obróbkę kulinarną. Dieta polega na spożywaniu produktów roślinnych, które w minimum 70 proc. są surowe, a maksymalna temperatura, w której mogą być przygotowywane posiłki to 42 st.C. Zwolennicy raw food podkreślają, że jest to styl życia, a nie rodzaj diety, wskazując przy tym jego korzystny wpływ na zdrowie. 

Raw food to dieta szczególnie bogata w błonnik, kwas foliowy, potas i witaminę C. Jej krótkotrwałe stosowanie może korzystnie wpłynąć na kondycję skóry, zachowanie odpowiedniej masy ciała i wzrost energii. Do jej zalet należą także: zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby układu krążenia oraz ochrona organizmu przed powstaniem stanów zapalnych. Surowa dieta może być stosowana jako forma oczyszczenia organizmu z toksyn. Trzeba jednak pamiętać, że jej długotrwałe stosowanie wiąże się z niedoborami ważnych składników pokarmowych takich jak wapń czy białko, zbyt gwałtownym obniżeniem masy ciała i zanikiem tkanki tłuszczowej oraz zaburzeniem u kobiet cyklu miesiączkowania. Dieta ta nie dostarcza też odpowiedniej podaży energii, powodując tym samym spadek termogenezy poposiłkowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH