Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakłady przetwórcze obawiają się wojny o surowiec

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ www.sadyogrody.pl
  • Data: 07-10-2015, 11:46
Zakłady przetwórcze obawiają się wojny o surowiec
dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

- Obecnie mamy do czynienia z mniejszą podażą i całkiem możliwym wzrostem importu warzyw w drugiej połowie sezonu. Może to spowodować, że spadek plonów nie przełoży się na zwiększenie dochodów producentów - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Bożena Nosecka jest zdania, że spadek plonów będzie na tyle istotny, że ceny mogą nie zrekompensować producentom spadku plonów i produkcji. Dlaczego? Bo jakość warzyw z tych zbiorów nie będzie najlepsza, a w trakcie przechowywania te straty będą zapewne duże.

Do tego polski konsument w coraz większym stopniu nastawiony jest na dobrą jakość produktów, istotne są dla niego wygląd warzyw i owoców i cechy organoleptyczne.

- Myślę, że w drugiej połowie sezonu zwiększy się import warzyw z Europy, z prostego powodu, że w Hiszpanii i Portugalii i we Włoszech warzywa pojawiają się wcześniej niż w Polsce - mówi ekspertka IERiGŻ.  

Czy to może wywołać wojnę surowiec wśród przetwórców?

- Zakłady przetwórcze obawiają się wojny o surowiec. Jednak ceny do przetwórstwa wzrastają w znacznie mniejszym stopniu niż na rynku konsumpcyjnym – bo tutaj obowiązują inne reguły. Przetwórca nie może za dużo zapłacić za surowiec, bo później nie sprzeda drogich przetworów, ze względu na dużą konkurencję - mówi Bożena Nosecka.

W sezonie 2014/15 mieliśmy do czynienia ze spadkiem eksportu mrożonek przez rosyjskie embargo.

- W tym sezonie nie będzie problemu z możliwością zbytu mrożonek, jednak rzeczywiście jest duży problem z pozyskaniem surowca i to gównie tych warzyw, których się używa do produkcji mrożonek czyli brokułów, kalafiorów czy porów. Trzeba więc liczyć się z tym, że będzie walka o surowiec - dodaje.

80 proc. surowca – warzyw - trafia do zakładów przetwórczych w ramach umów kontraktacyjnych, więc jest możliwość taka, że w tym roku któraś ze stron - producent rolny lub przetwórca - będzie musiał na tym stracić. - W przetwórstwie wzrost cen nie może być gwałtowny, bo konsument tego nie przyjmie. Tu elastyczność dochodowa i cenowa jest o wiele wyższa niż w przypadku świeżych produktów - zapewnia Bożena Nosecka.

Więcej czytaj na www.sadyogrody.pl.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH