Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zawarte w owocach antocyjany mogą opóźniać procesy starzenia i działać ochronnie na serce

  • Autor: dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO, Instytut Ogrodnictwa, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw
  • Data: 25-09-2017, 11:43
Zawarte w owocach antocyjany mogą opóźniać procesy starzenia i działać ochronnie na serce
fot. shutterstock.com

Najnowsze doniesienia naukowe wskazując kierunki zdrowego odżywiania zwracają uwagę na działanie przeciwutleniające owoców. Odpowiadają za nie barwniki roślin, do których zalicza się między innymi antocyjany, których pierwotną rolą w roślinie było chronienie jej przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska.

Okazuje się, że substancje te są w stanie chronić również organizm ludzki, gdyż mogą zachowywać swoją aktywność biologiczną również po spożyciu. Antocyjany wprowadzone do układu pokarmowego są wchłaniane do krwiobiegu, skąd następnie przenikają do tkanek i komórek, gdzie dzięki zdolności do wychwytu wolnych rodników przeciwdziałają degradacji istotnych biologicznie składników, a w szczególności DNA. Jak dowodzą badania naukowe, w tym badania kliniczne na ludziach, dieta bogata w antocyjany może opóźniać procesy starzenia organizmu oraz działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Antocyjanom przypisuje się też właściwości przeciwzapalne, i co bardzo istotne z punktu widzenia współczesnych zagrożeń chorobami cywilizacyjnymi, również antynowotworowe.

Aby w organizmie człowieka mogły zaistnieć wspomniane efekty fizjologiczne i biologiczne, spożywanie produktów bogatych w antocyjany musi stać się stałym elementem diety. Maksymalne stężenie antocyjanów we krwi występuje po około 2 godzinach od ich spożycia, a czas potrzebny do całkowitego wypłukania ich metabolitów z organizmu to mniej niż trzy doby. Jak do tej pory dla antocyjanów nie ustalono dziennej dawki spożycia, która dawałyby efekt kliniczny, a jako najważniejszy czynnik ich skuteczności wskazuje się regularne codzienne spożycie, najlepiej w postaci produktów będących ich naturalnym źródłem.

Wśród gatunków owoców uprawianych w Polsce, do najbardziej wartościowych pod względem właściwości przeciwutleniających należą owoce o czerwonym, ciemno czerwonym, a nawet czarnym zabarwieniu, w których dominującym barwnikiem są właśnie antocyjany. Im bardziej czerwony owoc, tym jego "moc" jest większa. Delikatnie czerwona truskawka zawiera od 20 do 50 mg antocyjanów w 100 gramach, intensywnie bordowa wiśnia może dostarczyć od 80-300 mg antocyjanów, czarna porzeczka to nawet 400 mg antocyjanów w 100 gramach produktu, zaś smolisto czarna aronia to już naprawdę "super owoc". W 100 gramach owoców aronia może zgromadzić nawet 800 do 1000 mg antocyjanów. Także w stanie przetworzonym owoce zasobne w antocyjany, mogą pozostać ich bogatym źródłem, o ile zostaną utrwalone we właściwy sposób, o czym będzie świadczyło zachowanie charakterystycznej czerwonej lub fioletowej barwy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH