Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zbiory warzyw gruntowych spadły o 20 proc. rdr

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ GUS
  • Data: 21-12-2015, 16:45
Zbiory warzyw gruntowych spadły o 20 proc. rdr
Zbiory warzyw gruntowych w 2015 r. były o ok. 20 proc. mniejsze od produkcji ubiegłorocznej/ fot. shutterstock

Według danych wynikowych, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zbliżona do areału ich uprawy w 2014 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano.

Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na ok. 3,7 mln t, tj. o ok. 20 proc. mniej od produkcji roku ubiegłego i były także znacznie niższe od średniej produkcji z lat 2006 - 2010. Tegoroczne istotne zmniejszenie produkcji warzyw gruntowych w porównaniu do roku ubiegłego wynikało z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji. Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione.

Z kolei na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana wskutek braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza (ucierpiały wówczas szczególnie odmiany wczesne).

W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, lecz kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw (późnych odmian) przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to znaczące obniżenie plonowania, a co za tym idzie także potencjalnej produkcji. Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się także do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło ujemnie na jakość plonu.

Największy spadek zbiorów w porównaniu do roku poprzedniego zanotowano dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, które najbardziej odczuły skutki suszy. Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2015 r. wyniosła niespełna 850 tys. ton, natomiast kalafiorów ok. 190 tys. ton. Zbiory marchwi jadalnej zostały oszacowane na ok. 670 tys. ton, a buraków na ok. 270 tys. ton. 

Produkcję cebuli oceniono na poziomie 540 tys. ton, przy czym cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół drobniejsza. Zbiory pomidorów i ogórków oszacowano odpowiednio: na ok. 230 tys. ton i 220 tys. ton. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się także na poziomie zdecydowanie niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 730 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH