Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zbiory warzyw i owoców będą w tym sezonie niższe o 16 proc.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 03-07-2009, 18:52
Zbiory warzyw i owoców będą w tym sezonie niższe o 16 proc.

Jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w sezonie 2009/2010 prawdopodobnie będziemy mieli do czynienia z niższymi zbiorami zarówno owoców jak i warzyw. W omawianym okresie największy spadek zbiorów odnotują jabłka, ale również śliwki, wiśnie, porzeczki, truskawki, więcej niż w poprzednim sezonie zostanie zebrane gruszek, czereśni, malin oraz aronii - podaje FAMMU/FAPA.

Wstępnie oszacowano tegoroczne zbiory w Polsce na około 3,2 mln ton czyli o ponad 16 proc. mniej niż w roku poprzednim. Mniej niż w minionym roku zebrane zostanie warzyw gruntowych - około 4,3 mln ton wobec 4,4 mln ton przed rokiem więcej zaś warzyw spod osłon, których wolumen oszacowano na poziomie 790,0 tys. ton. W 2009 roku możemy spodziewać się wzrostu konsumpcji polskich owoców, mniej jednak będziemy konsumować owoców południowych i przetworów owocowych.

Na zbliżonym do poprzedniorocznego utrzyma się poziom konsumpcji warzyw i przetworów warzywnych - wstępne założenia mówią o wzroście popytu na warzywa z krajowej produkcji, a nieco mniejszym w przypadku produktów importowanych. Wielce prawdopodobnym jest, że zarówno mniejsze zbiory jak i przewidywany spadek popytu na produkty ogrodnictwa, zarówno na rynku polskim jak i w produktach eksportowanych, doprowadzi do obniżenia produkcji przetworów owocowo-warzywnych. Łączna produkcja przetworów owocowo-warzywnych z wyłączeniem soków może być w 2009 roku mniejsza nawet o około 5 proc. i osiągnąć wielkość 1,8 mln ton.

Z tego wolumenu około 880,0 - 900,0 tys. ton będą stanowiły przetwory owocowe. Jak co roku największy udział w produkcji przetworów owocowych będą miały mrożonki - około 345,0 tys. ton oraz soki zagęszczone - około 230,0 tys. ton. W przypadku tegorocznej produkcji przetworów warzywnych wyniesie ona około 955,0 tys. ton, z czego 510,0 tys. ton będzie stanowiła produkcja mrożonych warzyw, 145,0 tys. ton konserw i 112,0 tys. ton przetworów pomidorowych wraz z ketchupem. Poniższa tabela prezentuje szacunkowe dane dotyczące tegorocznej produkcji ogrodniczej dla wybranych produktów w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • uyuy 08-07-2009, 21:05:
ppp, lepper
  • ed 03-07-2009, 19:45:
kupujemy zagraniczne a swego nie znamy...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH