Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Zdzisław Salus, p.o. prezesa KSC: Niskie ceny cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony

- Należy spodziewać się niskich cen cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony, a następnie możliwa jest poprawa koniunktury - powiedział w wywiadzie dla portalspozywczy.pl, Zdzisław Salus, p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej SA.

Zdzisław Salus, p.o. prezesa KSC: Niskie ceny cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony
fot. shutterstock.com

Jak tłumaczy Zdzisław Salus, dzisiejszy niski poziom cen cukru jest spowodowany olbrzymią nadwyżką produkcji nad zapotrzebowaniem. Dotyczy to praktycznie wszystkich rynków.

- W Polsce produkcja w ostatniej kampanii przekroczyła 2,3 mln ton, przy spożyciu krajowym na poziomie ok. 1,7 mln ton. Natomiast w Europie produkcja cukru wyniosła 21 mln ton, a spożycie szacuje się na 17 mln ton. Globalna nadwyżka produkcji nad spożyciem osiągnęła blisko 10 mln ton. Przy produkcji ok. 194 mln ton konsumpcja kształtuje się na poziomie 184 mln ton. Stąd właśnie niskie ceny w kraju, w UE i na świecie. W Europie cukier biały kosztuje niewiele ponad 300 Euro za tonę, a na świecie 300 USD. Takie ceny cukru powodują, że produkcja jest nieopłacalna praktycznie nigdzie na świecie. Stan ten doprowadzi do sytuacji, w której producenci zaczną ograniczać produkcję - mówi Zdzisław Salus.

- Ponieważ przemysł ten bazuje na produkcji roślinnej, tj. burakach i trzcinie cukrowej, to zbiory odbywają się zwykle raz w roku, a cykl produkcyjny od decyzji o uprawie buraków do sprzedaży cukru trwa minimum dwa sezony. W przypadku trzciny cukrowej nawet dłużej. Tyle też minimalnie musi trwać presja podaży, aby zaczęły działać mechanizmy rynkowe ograniczające produkcję. Dochodzą do tego zakłócenia tych mechanizmów rynkowych powodowane przez interwencjonizm państwowy, jak np. w Indiach, Pakistanie czy Tajlandii - dodaje.

Dlatego - jego zdaniem - na zmianę trendu na rynku musimy poczekać minimum dwa sezony, o ile nie nadejdą jakieś znaczące perturbacje pogodowe, które zagrożą uprawom trzciny lub buraka lub perturbacje na rynkach finansowych, ponieważ cukier notowany jest na giełdach w Nowym Jorku i Londynie i wpływ na notowania cen mają też czynniki spekulacyjne.

- Rynek cukru w UE i w Polsce jest otwarty dla eksportu na rynki światowe, a więc wzrost cen światowych zwiększyłby chęć producentów do eksportu, a to zmniejszyłoby presję na rynku wewnętrznym. Reasumując, należy spodziewać się niskich cen cukru co najmniej przez jeden lub dwa sezony, a następnie możliwa jest poprawa koniunktury - podsumowuje Zdzisław Salus.

więcej informacji:

Zdzisław Salus RSS ALERT    /    KSC RSS ALERT    /    KSC Polski Cukier RSS ALERT    /    Krajowa Spółka Cukrowa RSS ALERT    /    ceny cukru RSS ALERT    /    rynek cukru RSS ALERT    /    buraki cukrowe RSS ALERT    /    produkcja cukru RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • AST 2018-09-02 21:59:50
    Ten wywiad to czysta utopia.Ceny cukru od lat są na niskim poziomie a w Unii uwidoczniły się po zniesieniu ceł. Nie będzie żadnej koniunktury ale utrzymanie trendu jaki jest od wielu lat. W konsekwencji upadek KSC jeżeli na stanowisko nie przyjdzie fachowiec a usunie się opowiadaczy dyrdymałów. Rolę cukru pokazali już Niemcy. Cukier i bioetanol. Nasz wizjoner tak jak poprzedni nawet podpatrzeć nie potrafią a się wymądrzają. Po prostu płakać nad poziomem rozwoju wielu.
  • cukrownik 2018-09-03 12:30:16
    Nie wiem skad przedmowca wzial zlikwidowanie cel - tak sie nie stalo - zlikwidowane zostaly jedynie kwtoty curkowe - nadal obowiazuja cla i kontyngenty na cukier spoza Unii. A cukier kilka lat temu kosztowal 5 zl za kilogram w sklepach. Jak ktos poczyta to wszystkie koncerny cukrowe w Europie przezywaja ciezkie czasy - cena swiatowa cukru jest po prostu niska, a ograniczenie kwot na rynku EU otworzylo pole do wolnej konkurencji pomiedzy europejskimi producentami. Co to znaczy dla KSC? Z pewnoscia walka o klienta - ale madra - nie ma chyba sensu sprzedawac cukru, tylko po to, zeby go wypchnac za brame - a to wydaje sie obecnie dziac na rynku. Bioetanol - nie wiem, czy to taki dobry biznes jaki byl jeszcze kilka lat temu - niskie ceny ropy maja na to wplyw. Roznicowanie produkcji - czyli holding spozywczy i korzystanie z sily wspolnej platformy sprzedazowejto sensowna propozycja - ale konieczne jest wykorzystanie synergii a nie prowadzenie kilku biznesow. Zgadzam sie co do zmienianie politycznych szefow zarzadu co kilka miesiecy - w takiej polityczno-kierowniczej niepewnosci trudno o jakies strategiczne myslenie.
  • Rozwój podmiotów zależnych!!!! 2018-09-03 21:20:24
    Ktoś wpadł na pomysł, żeby zużywać własny cukier w zakładach należących do KSC. Stąd np. Polskie Przetwory, Pszczółka. Ale to konkurencja dla innych producentów, również takich globalnych, którzy ostatecznie znaleźli sposób na eliminację konkurencji przez prawdopodobnie np. podsuwanie takich kandydatów na prezesów, że już PP przestały być zagrożeniem. Podobna sytuacja miała i ma w tej chwili miejsce w Pszczółce. Tam jest o tyle ciekawa sytuacja, że były pracodawca tamtejszego szefa jest prezydentem Ukrainy, który jak się dowiedział o sukcesie to od razu stwierdził, że "Ukraina lubi Polskę", czyli moralne zwycięstwo jest nasze. Gorzej, że teraz będą obiekcje przy przestawianiu produktów jego firmy na nieco gorsze miejsca w punktach sprzedaży, żeby zrobić miejsce na produkty Pszczółkowe. Inni też producenci też nie życzą dobrze tej firmie, w efekcie bez rozwoju podmiotów zależnych i przy tanim cukrze, KSC będzie zmuszona ogłosić plajtę.
  • AST 2018-09-04 11:08:20
    Do cukrownika. Dodawanie bioetanolu do benzyn jest obowiązkowe w całej Unii i będzie obowiązkowe a więc jest zbyt, bo świat idzie w kierunku biopaliw i cena ropy nie ma z tym nic wspólnego. NIC. Jeżeli nie ma wpływu cen cukru światowego na ceny cukru w Unii to jestem zaskoczony. Ja wiem coś innego i w swojej treści piszesz to co ja, że te ceny mają na siebie wpływ. Trzeba pisać profesjonalnie a nie w stylu, ja tak uważam. Produkcja bioetanolu i cukru razem w cukrowni powoduje obniżenie kosztów i daje zysk. To robią Niemcy. KSC swego cukru nie sprzeda opłacalnie bo handel jest w rękach Niemców i Francuzów i tam najpierw będzie ich cukier. Ja nie uprawiam polemiki. Ja stwierdzam fakt taki, że jak KSC nie podejmie produkcji bioetanolu to za 3 lata tej firmy nie będzie. Cukier kosztuje ok. 1,5 zł/kg i tak pozostanie. Cena 5 zł/kg to nieodwracalna przeszłość. Zmowa branży. Piszesz. Nie ma sensu by teraz sprzedawać cukier? A co mają sprzedać cukrownie by żyć? Powietrze? Walka o klienta? A co to jest? Czy klient kupi cukier droższy jak ma tańszy w zasięgu ręki? Proszę nie pisać takich rzeczy.
  • ex cukrownik 2018-09-11 07:45:15
    tyle dni po przesłuchaniach a jeszcze nie ogłoszono nowego składu zarządu... niedbalstwo , lenistwo czy ..?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.15.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.