REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zmniejsza się powierzchnia upraw buraków cukrowych

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-11-2011, 10:12
Zmniejsza się powierzchnia upraw buraków cukrowych
Wg GUS w 2011 roku powierzchnia uprawy buraków była o 1,5 proc. mniejsza w porównaniu do ub.r.

W ostatnich latach w kraju obserwowana jest tendencja zmniejszania powierzchni uprawy buraków cukrowych. Według szacunkowych danych GUS w 2011 roku ukształtowała się ona na poziomie około 203,3 tys. ha, co oznacza że była o 1,5 proc. mniejsza w porównaniu do roku poprzedniego, a także aż o 31,8 proc. mniejsza od średniej powierzchni w latach 2001-2005 - podali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Ocenia się, że główną przyczyną spadku areału uprawy była przeprowadzona reforma rynku cukru, która zaczęła być wdrażana od 2006 roku.

Najważniejsze zmiany z punktu widzenia producentów buraków, dotyczyły zmniejszenia kwoty produkcyjnej cukru, a także obniżenia ceny minimalnej za buraki cukrowe do poziomu 26,29 euro/t (zawartość cukru 16 proc.). Ponadto, w przypadku polskich producentów o wysokości ceny decydował kurs walutowy EUR/PLN. Wprowadzone regulacje przełożyły się na zmniejszenie opłacalności uprawy buraków, dlatego wielu producentów w kraju w kolejnych latach rezygnowało z prowadzenia tej produkcji.

Według szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, tegoroczne zbiory mają wynieść 10,3 mln t, i być o 5,1 proc. wyższe w porównaniu do 2010 roku. Wynika to, ze wzrostu średniego plonu buraków cukrowych w kraju, który zgodnie z powyższymi szacunkami może ukształtować się na poziomie 507dt/ha w porównaniu do 491dt/ha w roku poprzednim.

Sytuacja dochodowa producentów buraków cukrowych w bieżącym roku może się zatem poprawić, ale nie tylko ze względu na wzrost plonów. Wysoki kurs euro w stosunku do złotego sprawił, że minimalna cena płacona za buraki cukrowe wrażona w walucie krajowej wzrosła o 4,3 proc. w stosunku do 2010 r. do 114,04 PLN/t.

Ponadto zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2011 r. w sprawie warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych przeznaczonych do produkcji cukru w ramach kwoty produkcyjnej cukru, producenci cukru zobowiązani są uwzględnić w cenie buraków nadwyżkę, którą uzyskają ze sprzedaży cukru po cenie przekraczającej 444,4 EUR/t. Biorąc pod uwagę obecnie wysokie ceny cukru na rynku, będzie to miało przełożenie w postaci wyższych cen buraków cukrowych.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH